Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ραγδαία επιδείνωση στην Ιταλία

Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ραγδαία επιδείνωση στην Ιταλία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα φαίνεται ότι σταδιακά ξαναβρίσκουν οι Ελληνες, παρά το γεγονός ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη παραμένει μακρύς και αβέβαιος. Οι δείκτες για τις οικονομικές προσδοκίες εμφάνισαν μικρή βελτίωση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παραμένοντας εντούτοις σε χαμηλά επίπεδα, όπως πιστοποιεί νέα έρευνα για το Καταναλωτικό Κλίμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ της GfK. Οι Αμερικανοί είναι πιο θετικοί σχετικά με το μέλλον της οικονομίας τους γενικά σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους, ενώ στην Ιταλία οι οικονομικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν αισθητά το τελευταίο τρίμηνο, στη βάση της διαπίστωσης ότι η χώρα έγινε το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, ο σχηματισμός κυβέρνησης από μία πλειοψηφία υποστηρικτών του ευρώ καθώς και το γεγονός ότι η χώρα τώρα δεν ζητάει επιπλέον πακέτα διάσωσης είχαν ως αποτέλεσμα τη μικρή βελτίωση του δείκτη οικονομικών προσδοκιών στο -36, των εισοδηματικών προσδοκιών στο -48 και της προθυμίας για αγορές στο -45,2. Ωστόσο, ο δείκτης των εισοδηματικών προσδοκιών, παρά την ανάκαμψή του από το -66,6 τον Φεβρουάριο, κατατάσσει τη χώρα μας ουραγό στη σχετική λίστα μαζί με την Πορτογαλία (-33,7) και την Ιταλία (-68). Κατ’ αναλογίαν, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο -43 και ο αμερικανικός στους 14,7 βαθμούς.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η αιφνίδια κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης εξέπληξε σχεδόν όλες τις οικονομίες, με μόνες εξαιρέσεις την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Με τον μέσο όρο του δείκτη προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση να διαμορφώνεται σε -35, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Γερμανία (3,0), τη Ρουμανία

(-2,6) και τη Γαλλία (-8,2), ενώ οι χαμηλότερες στην Ιταλία (-60,2) και την Τσεχία (-57,1). Δεδομένου ότι η αντίστοιχη τιμή τον περασμένο Μάρτιο για την Ιταλία διαμορφωνόταν σε -22,5, αντιλαμβάνεται κανείς τη ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη γειτονική χώρα. Στον αντίποδα, σημαντική βελτίωση καταγράφηκε σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προσδοκίες στην Αυστρία, από τους -30,5 βαθμούς τον Μάρτιο στο -18,6 σήμερα, συνέπεια της εμπιστοσύνης των Αυστριακών καταναλωτών στην οικονομία τους. Εντυπωσιακή βελτίωση σημείωσε ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών στη Ρουμανία, στους -2,6 βαθμούς τον Ιούνιο από τους -26,2 βαθμούς τον Μάρτιο, ενώ μικρή βελτίωση καταγράφηκε στην Πορτογαλία, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε -37,7 τον Ιούνιο από -40,6 τον Μάρτιο. Αύξηση εισοδήματος εξακολουθούν να αναμένουν οι Γερμανοί, με τον σχετικό δείκτη να ανεβαίνει στο 40,1 τον Ιούνιο από 34,3 τον Μάρτιο, οι Αυστριακοί (-1,0) και οι Ρουμάνοι (1,6). Σημειώνεται, τέλος, ότι η προθυμία για αγορές παραμένει σταθερά σε χαμηλό έως πολύ χαμηλό επίπεδο πανευρωπαϊκά, με τις μικρότερες τιμές να εντοπίζονται στην Ελλάδα (-45,2), την Πορτογαλία (-43,2) και τη Βρετανία (-42,3).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή