Εντοπίστηκαν συνταξιούχοι που φοροδιαφεύγουν

Εντοπίστηκαν συνταξιούχοι που φοροδιαφεύγουν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα «δίχτυα» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχουν βρεθεί χιλιάδες συνταξιούχοι που είτε δεν δήλωσαν στην εφορία τις συντάξεις που έλαβαν είτε εμφάνισαν μικρότερα ποσά, ενώ έχουν εντοπιστεί να δηλώνονται περισσότερες αναπηρικές συντάξεις απ’ όσοι είναι οι καταγεγραμμένοι ανάπηροι δικαιούχοι.

Η ΓΓΠΣ έχει προχωρήσει σε χιλιάδες διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι και των δηλώσεων φόρου εισοδήματος που έχουν υποβληθεί.

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρης παρέδωσε χθες στον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, τα οποία ήταν εντυπωσιακά. Οι πρώτες διασταυρώσεις αφορούσαν στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), όπου ασφαλίζονται γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος των στοιχείων του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί και εργολήπτες), καθώς και στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες και δικαστικοί επιμελητές). Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε χθες πως «πρόκειται για μια τομή στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας, στον έλεγχο της φοροδιαφυγής και, κυρίως, στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και στον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών στη χώρα μας».

Από τους ελέγχους στον Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) προέκυψε ότι:

– Το 5,5% δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση παρά το γεγονός ότι είχε σύνταξη άνω των 6.000 ευρώ.

– Πάνω από 12% των συνταξιούχων δήλωσε ποσά μικρότερα από αυτά που αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών τους.

Κάλεσμα από τις εφορίες

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα κληθούν από την εφορία τους προκειμένου να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος.

Στο σκέλος των αναπηρικών συντάξεων, από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ποσοστό φορολογουμένων (συνταξιούχων) που δηλώνει αναπηρία και ανέρχεται στο 11,3%, όταν ο συνολικός πληθυσμός των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία ανέρχεται στο 7,7%.

Εν τω μεταξύ, χθες συνελήφθη από το ΣΔΟΕ ένας Κύπριος στην εφορία Κατοίκων Εξωτερικού, ο οποίος προσήλθε με περίπου 30 πλαστές εξουσιοδοτήσεις και δελτία ταυτότητας για να εκδώσει ΑΦΜ και να λάβει κλειδαρίθμους στο Τμήμα Μητρώου της εφορίας. Στόχος του ήταν να υποβάλει στη συνέχεια ψευδείς φορολογικές δηλώσεις και να εισπράξει παράνομες επιστροφές φόρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή