Στο τραπέζι των τριών αρχηγών η λίστα με 28 αποκρατικοποιήσεις

Στο τραπέζι των τριών αρχηγών η λίστα με 28 αποκρατικοποιήσεις

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία λίστα με 28 αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων και πιθανώς με μία δεύτερη λίστα που περιλαμβάνει δημόσια ακίνητα προς αξιοποίηση, αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η λίστα είναι επεξεργασμένη κατά βάση από το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και -εν πολλοίς- περιέχει όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα κατά την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου.

Εκπλήξεις ωστόσο δεν αποκλείονται, καθώς πρόθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι η χώρα να βρεθεί, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ένα βήμα πιο μπροστά από τα συμφωνηθέντα. Αυτό συνέβη ήδη μία φορά στις προγραμματικές συμφωνίες, όταν ο πρωθυπουργός πρόσθεσε επιπλέον στη λίστα των προς αποκρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου Φαλήρου-Σουνίου, γνωστή πλέον ως Αττική Ριβιέρα. Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς θέλει να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται από τις «κραυγές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις. Σημειώνεται ότι χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπoλίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, από τον οποίο ζητεί να ενημερώσει το σώμα της Βουλής σχετικά με το κόστος των υπηρεσιών που έχει επωμιστεί μέχρι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, είτε αυτό αφορά τη λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων είτε τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν πως η σημερινή σύσκεψη θα δώσει και λύση στο θέμα της λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, οι τρεις αρχηγοί αναμένεται να συζητήσουν την ανασύνθεση του Δ.Σ., έτσι ώστε να εκπροσωπεί τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Βασικό θέμα συζήτησης, όμως, θα είναι ο διορισμός προέδρου στο Δ.Σ., μια θέση που «χηρεύει» από τις 19 Ιουνίου, καθιστώντας μη λειτουργικό το Ταμείο. Βάσει του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ, μόνον ο πρόεδρος μπορεί να συγκαλεί τις συνεδριάσεις του συμβουλίου και μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά τις εκλογές, το συμβούλιο δεν μπορεί να συνέλθει, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε αποκρατικοποιήσεις.

Το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας επίσης αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα. Ηδη ο πρωθυπουργός με χθεσινή επιστολή του ζήτησε από τους υπουργούς της κυβέρνησης να τον ενημερώσουν για την κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και μάλιστα αυτό να συμβεί άμεσα – εντός μιας εβδομάδας. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι βασικό μέτρο της κυβέρνησης για τον περιορισμό του κόστους είναι η αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων όχι με τη μορφή της αξιοποίησης από τους ιδιώτες, αλλά του περιορισμού των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι δημόσιοι φορείς.

Πάντως, η κατάσταση με τα ακίνητα είναι αρκετά πολύπλοκη, παρόλο που έχει γίνει αρκετή προεργασία στο ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου υπάρχει σειρά ακινήτων -ανέρχονται ίσως σε μερικές δεκάδες- που βρίσκεται σε καλό στάδιο προεργασίας για την αξιοποίησή τους. Δυστυχώς, όπως συμπληρώνουν, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά. Οι αρχικές συζητήσεις (premarketing) δείχνουν ότι το ενδιαφέρον είναι υποτονικό έως μηδενικό, με εξαίρεση το IBC (Golden Hall) για το οποίο ήδη υπάρχει εκμισθωτής, οπότε υπάρχει διασφαλισμένο έσοδο από τον επενδυτή του ακινήτου.

Τέλος, οι τρεις αρχηγοί αναμένεται να αποφασίσουν την κατάργηση της ρύθμισης Αλογοσκούφη, η οποία προέβλεπε εμπόδια στην απόκτηση συμμετοχής άνω του 20% σε επιχειρήσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος για τον δημόσιο τομέα. Για τη σχετική ρύθμιση, η χώρα έχει δεχτεί αιτιολογημένη γνώμη από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλαγές στις διοικήσεις εάν διαφωνούν

Αλλαγές στις διοικήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και φορέων που δεν συμφωνούν στις αποκρατικοποιήσεις θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση. Ειδικότερα εκεί όπου έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα των αποκρατικοποιήσεων ή σημειώνεται κωλυσιεργία, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δείξει πυγμή, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

Επίσης, θα επιδιώξει περαιτέρω συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές προκειμένου να προχωρήσουν κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις, όπως είναι εκείνες των αυτοκινητοδρόμων και του ΟΣΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή, συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Κ. Χατζηδάκη και του αντιπροέδρου της Κομισιόν και του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα μεταφορών, κ. Σιιμ Καλάς, στο περιθώριο άτυπου συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, ο κ. Καλάς ενημερώθηκε εκ νέου τόσο για το θέμα της αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων όσο και το θέμα των τεσσάρων μεγάλων συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων που εκκρεμούν. Η Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σε θέματα ανταγωνισμού, εσωτερικής αγοράς και πολιτικής μεταφορών και οι δύο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των διαδικασιών. Τέλος συζητήθηκε και το θέμα του ΟΣΕ, για το οποίο βεβαίως υπάρχουν μεγάλα νομικά εμπόδια κυρίως σε θέματα κρατικών ενισχύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή