Με ελαστική σύμβαση εργασίας ένας στους δύο στον ιδιωτικό τομέα

Με ελαστική σύμβαση εργασίας ένας στους δύο στον ιδιωτικό τομέα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδαφος κερδίζουν διαρκώς οι «ελαστικές» συμβάσεις εργασίας, ενώ ανοδικά κινείται επίσης το ποσοστό των ατομικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων. Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 117,9% σε σχέση με πέρυσι οι περιπτώσεις εκ περιτροπής απασχόλησης με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο εξάμηνο, 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε άλλου τύπου, καταγράφοντας αύξηση κατά 45,3% συγκριτικά με πέρυσι, σε συνέχεια αύξησης του αριθμού τους κατά 226% το 2011 συγκριτικά με το 2010.

Πλέον, με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΣΕΠΕ οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης καταλαμβάνουν ένα ποσοστό της τάξεως του 56,1% επί του συνόλου, ενώ το 34,9% αφορά σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 9% αφορά σε εκ περιτροπής εργασία. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι προκύπτουν μειώσεις αποδοχών της τάξης του 23,7% για το 9,3% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας και επιχειρησιακών συμβάσεων.

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι συμβάσεις εργασίας οποιασδήποτε μορφής μειώθηκαν κατά 12,79% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ μεγαλύτερη μείωση, κατά 16,2%, καταγράφεται στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Εξάλλου, το ποσοστό συμμετοχής των τελευταίων στο σύνολο των συμβάσεων βαίνει διαρκώς μειούμενο από το 2010, οπότε αντιστοιχούσε σε 66,9%, σε 59,7% το 2011 και πλέον σε 56,1% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Στον αντίποδα, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αυξάνουν τα ποσοστά τους, από 6,6% το 2010 σε 8,1% το 2011 και 9% σήμερα, ενώ σημαντικότερα μερίδια κερδίζουν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης, από 26,5% το 2010, σε 32% πέρυσι και 34,9% το πρώτο εξάμηνο φέτος.

Σημειώνεται ότι οι επιθεωρητές πραγματοποίησαν το πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά 29.790 ελέγχους, περί τους 2.152 περισσότερους συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, εντατικοποιώντας το ελεγκτικό τους έργο παρά τη μείωση του επιθεωρησιακού δυναμικού. Επέβαλαν δε πρόστιμα συνολικής αξίας 13,73 εκατ. ευρώ για παραβάσεις όπως η μη καταβολή αποδοχών (κυρίως σε εμπορικά καταστήματα), απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημίωσης, καθώς και οφειλές αποδοχών αδείας και επιδομάτων αδείας. Από το προαναφερθέν σύνολο, ποσό ύψους 5,64 εκατ. ευρώ αφορά σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών για ανασφάλιστη εργασία.

Συνολικά, περίπου ένας στους τρεις εργαζομένους στις επιχειρήσεις όπου έγιναν έλεγχοι βρέθηκε ανασφάλιστος – μεταξύ 29.560 εργαζομένων, οι 10.603. Αναλυτικότερα, το ποσοστό των Ελλήνων ανασφάλιστων και μη καταχωρισμένων σε βιβλία εργαζομένων αντιστοιχεί σε 30,4%, ενώ σχεδόν ένας στους δύο αλλοδαπούς (ποσοστό 47,4%) εργάζεται ανασφάλιστος. Οι επιχειρήσεις εστίασης βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες παραβάσεις ως προς την ανασφάλιστη εργασία (ποσοστό 58,2%), ενώ ακολουθούν οι βιοτεχνίες (11%) και το λιανικό εμπόριο (8,7%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή