Εργοδότες και ΓΣΕΕ συμφωνούν στην ανάγκη αλλαγών στα εργασιακά

Εργοδότες και ΓΣΕΕ συμφωνούν στην ανάγκη αλλαγών στα εργασιακά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερώτημα κατά πόσο η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στην τρόικα το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, κυριάρχησε χθες κατά την έναρξη του διαλόγου για τα εργασιακά στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Προσερχόμενοι με συγκεκριμένες προτάσεις για την προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στα νέα δεδομένα της αγοράς, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ επεσήμαναν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι απαιτούνται αλλαγές με στόχο, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πάταξη της γραφειοκρατίας. Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Βρούτσης, σημείωσε ότι στο ζήτημα της εισφοροδιαφυγής προωθούνται ήδη πρωτοβουλίες για τον ουσιαστικό έλεγχο και τη διασταύρωση στοιχείων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και παρουσίασε πέντε παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση πόρων. Αυτές αφορούν την ολοκλήρωση μέχρι τη λήξη του έτους των διασταυρώσεων για την πάταξη του φαινομένου των εικονικών συντάξεων, το σχέδιο «συγκατοίκησης» των ασφαλιστικών φορέων σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας, την επέκταση φορολογικού και ασφαλιστικού πιστοποιητικού από όλες τις επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές, την υποχρέωση ταυτόχρονης δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών και την ηλεκτρονική διασύνδεση του ΙΚΑ του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ τόνισε ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αποκαταστήσει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων. «Η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει να πετύχει την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 2/2/2012 με τους εργοδότες, η κυβέρνηση όμως θα πρέπει να αποδείξει αν μπορεί να διαπραγματευθεί και να επιβάλει αυτή τη συμφωνία, ανεξάρτητα από τις όποιες επιταγές της τρόικας», ανέφερε ο πρόεδρος της, κ. Γ. Παναγόπουλος. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα εξαντλήσει τον θεσμικό του ρόλο προς την κατεύθυνση της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η προσαρμογή του μέσου κόστους εργασίας, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από την οξυνόμενη κρίση, πρέπει να αποτελέσουν το πλαίσιο του διαλόγου κατά τον ΣΕΒ, ενώ άμεση αντιμετώπιση χρήζει το ζήτημα της ανεργίας.

Η ΕΣΕΕ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών από τους υπερχρεωμένους μικρομεσαίους εμπόρους προς τον ΟΑΕΕ και σημείωσε ότι η έστω και μικρή αύξηση των κατώτατων μισθολογικών ορίων θα αντιστρέψει την ψυχολογία. Σύμφωνα δε με έρευνα για την απασχόληση στις Μικρομεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις που υπέβαλε, η επαναφορά του βασικού μισθού στα 701 ευρώ θα αποδώσει επιπλέον έσοδα στο κράτος 2,4 δισ. ευρώ και άλλα 4,7 δισ. στην ελληνική αγορά, μέσα στην επόμενη διετία. Η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε, τέλος, την ανάγκη να βρεθούν νέα σημεία ισορροπίας στον διάλογο, θεωρώντας αναγκαία πρώτα βήματα την κατάργηση του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011, που αφαιρεί τη δυνατότητα από το υπουργείο Εργασίας της επέκτασης των Συμβάσεων που υπογράφονται μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων που δεν είναι μέλη των θεσμικών φορέων που τις υπογράφουν, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και την επανεξέταση του καθεστώτος διαιτησίας σε πιο ορθολογική βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή