Συντάξεις «μαϊμού» σε ηλεκτρονικό δίχτυ

Συντάξεις «μαϊμού» σε ηλεκτρονικό δίχτυ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονικό δίχτυ για να πιάσουν τις συντάξεις «μαϊμού» στήνουν το υπουργείο Εργασίας και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Το σκεπτικό πίσω από από τη συνεργασία είναι απλό: εάν κάποιος συγγενής αποβιώσαντος συνταξιούχου δεν δήλωσε τον θάνατό του και εξακολουθεί να παίρνει τη σύνταξή του, προφανώς δεν θα υποβάλει δήλωση. Αρα, εάν διασταυρωθούν τα στοιχεία των συντάξεων που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία με τις συντάξεις που δηλώνονται στην εφορία θα εντοπιστούν αυτοί που παίρνουν αλλά δεν δηλώνουν τις συντάξεις.

Η ιδέα είναι απλή, άμεσα υλοποιήσιμη και αρχίζει να έχει αποτελέσματα. Χθες ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης παρέδωσε στον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση τα στοιχεία των διασταυρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο ΤΣΜΕΔΕ / ΕΤΑΑ όπου ασφαλίζονται μηχανικοί και εργολήπτες. Από αυτά προκύπτει ότι:

– Από τους 19.972 ασφαλισμένους, ένα ποσοστό 0,67% (134 άτομα) δεν είχε καθόλου ΑΦΜ, ενώ ποσοστό 5,55% (1.109 άτομα) είχε λανθασμένο ΑΦΜ.

– 1.542 ασφαλισμένοι (ποσοστό 8,23%) εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση.

– 707 ασφαλισμένοι (ποσοστό 3,77%) δεν υπέβαλλαν δήλωση παρότι υποχρεούνταν εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.

– 2.011 ασφαλισμένοι (ποσοστό 11,70%), δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το Ταμείο.

– 1.677 είναι οι συνταξιούχοι του Ταμείου με αναπηρία (ποσοστό 9,8%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%).

Τώρα, η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί σε βάθος ώτσε να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Πριν από μερικές ημέρες σε αντίστοιχο έλεγχο στον Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) προέκυψε ότι το 5,5% των συνταξιούχων δεν υπέβαλλε φορολογική δήλωση παρά το γεγονός ότι είχε ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ (και όχι σύνταξη όπως από λάθος εγράφη στο φύλλο της 18/7), ενώ το 12% δήλωνε ποσά μικρότερα από αυτά που αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών τους. Και στο πρώην ΤΣΑΥ εντοπίστηκαν επίσης υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων (11,3%). Πάντως, ο κ. Βρούτσης εκτιμά ότι τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις στους μεγάλους ασφαλιστικούς φορείς, όπως το ΙΚΑ. Προσδοκά επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί η μάστιγα των εικονικών και παράνομων συντάξεων. Σημειώνεται ότι παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη απογραφές συνταξιούχων στο Δημόσιο και (για δεύτερη φορά) στο ΙΚΑ. Στο ΙΚΑ χρειάστηκε και δεύτερη απογραφή σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν «κενά» στη διαδικασία ταυτοποίησης συτναξιούχων και συνέχισαν να παίρνουν συντάξεις που δεν δικαιούνται. Με την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων των ασφαλιστικών φορέων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων εκτιμάται ότι ο εντοπισμός των συνταξιούχων «μαϊμού» θα γίνεται άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή