Alpha Bank: Οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια να εφαρμοστούν

Alpha Bank: Οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια να εφαρμοστούν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση 3% ή και μεγαλύτερη «βλέπει» για το 2013 η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της, γεγονός το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων, πέραν των προγραμματισμένων 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται πλέον στην εξασφάλιση της επόμενης χρηματοδοτικής δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, εν μέσω γενικευμένης στενότητας πόρων».

Οι αναλυτές της τράπεζας παραθέτουν επίσης τρεις λόγους για τους οποίους θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και σημειώνουν πως στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν με την τρόικα «θα πρέπει να διαφυλαχθεί πάνω από όλα η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας τους επόμενους μήνες». Η περικοπή των αποδοχών όσων αμείβονται μέσω ειδικών μισθολογίων είναι «επιβεβλημένη» κατά την Alpha Bank για τους ακόλουθους λόγους:

1. Διότι η περικοπή στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων αποτελεί μέτρο εναρμόνισης με τις πολύ μεγαλύτερες περικοπές που έγιναν στους μισθούς των υπαλλήλων του υπόλοιπου ευρύτερου δημόσιου τομέα και πολύ περισσότερο του ιδιωτικού τομέα. «Εάν δεν γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια τότε θα πρόκειται περί της συνήθους πολιτικής προστασίας των ημετέρων που δεν έχει καμιά θέση στη σημερινή Ελλάδα», αναφέρουν οι αναλυτές της.

2. Οι περικοπές αυτές είναι αναγκαίες, όπως απολύτως αναγκαία είναι και τα ισοδύναμα μέτρα. Σε καμιά περίπτωση η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, τα οποία θα είναι εξίσου επώδυνα, δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή αποτροπής της λογικής περικοπής των ειδικών μισθολογίων.

3. Στην τρέχουσα περίοδο «δεν συμφέρει» την Ελλάδα να επαναφέρει στη συζήτηση μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται, τη στιγμή που βασική της επιδίωξή θα πρέπει να είναι η ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η κανονική καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας. Αυτό είναι αναγκαίο «για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», εκτιμά η τράπεζα.

Πρωτογενές έλλειμμα

Πέραν αυτών, η Alpha Bank θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με αποκλίσεις στον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 1-2 δισ. ευρώ «δεν δικαιολογούνται από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις και δεν θα πρέπει να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση ως αναπόφευκτες». Μάλιστα, προσθέτει στο δελτίο της ότι «είναι δική μας αποκλειστικά ευθύνη να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να αφαιρέσουμε από την τρόικα ή από οποιονδήποτε άλλο κάθε δυνατότητα καταστρεπτικής για το οικονομικό κλίμα και την οικονομία παρέμβασης».

Οι αναλυτές της, σημειώνουν επίσης ότι «οι δανειστές μας έχουν την τάση να υποβαθμίζουν εκ προοιμίου, παρά την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και την πολύ σημαντική πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εκτίμηση της τράπεζας ότι το 2013 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω και μάλιστα κατά 3%, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανάγκη για λήψη επιπλέον των 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ μέτρων, αναφέρεται πως κανένας δεν θα πρέπει να αμφισβητεί την ανάγκη για συνέχιση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εξορθολογισμού της κοινωνικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή