Κρίσιμη τριήμερη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα

Κρίσιμη τριήμερη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομη θα είναι η παρουσία των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι η έκθεση θα είναι έτοιμη το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να δουλεύουν πάνω στον εντοπισμό των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ, αλλά και στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί για φέτος, ώστε να αποφευχθεί η λήψη νέων παρεμβάσεων.

Στόχος είναι την επόμενη Πέμπτη, 26 Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας:

1. Τα νέα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

2. Να αποδείξει ότι για φέτος θα εφαρμοστούν τα συμπεφωνημένα και δεν θα απαιτηθούν άλλες παρεμβάσεις.

3. Να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα με εκείνα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, ώστε να μη γίνουν οι μειώσεις. Το εγχείρημα αυτό είναι αρκετά δύσκολο να αποδώσει καρπούς, αλλά η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να αλλάξει και κάποια άλλα μέτρα (όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση) με επιχείρημα το μέγεθος της ύφεσης.

Δεδομένου ότι χωρίς την έκθεση της τρόικας οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν συζητούν την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα για 3 ημέρες.

Δηλαδή, θα φθάσουν την Τρίτη, 24 Ιουλίου, και εφόσον δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, θα αποχωρήσουν την Παρασκευή. Βέβαια, τα τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται στην Αθήνα από τη Δευτέρα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα και την επόμενη εβδομάδα. Επειτα, ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές τους και αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα, για να κλείσει η έκθεση της τρόικας, από τις 20 Αυγούστου.

Βάσει αυτού του χρονοδιαγράμματος κινείται και το οικονομικό επιτελείο. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, τότε στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου, με την έκθεση της τρόικας ανά χείρας, ο κ. Στουρνάρας θα ζητήσει την παροχή περισσότερου χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι για παράταση 2 ετών, η Eurobank εκτιμά σε μελέτη της πως θα χρειαστούν νέα δάνεια ύψους 28,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα μισά αφορούν την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων, που έχει ήδη συμφωνηθεί).

Μ. Φέκτερ: Χάσατε χρόνο

Πάντως, το κλίμα στην Ευρωζώνη συνεχίζει να είναι αρνητικό για την Ελλάδα. Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Κurier δήλωσε πως «οι Ελληνες έχασαν μέσα από τις προεκλογικές εκστρατείες τους πολύ χρόνο» και «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη». Μάλιστα, επισήμανε ότι «οι πιστωτές -συμπεριλαμβανομένου εμού- ενοχλούμαστε που έχουν γίνει τόσο λίγες μεταρρυθμίσεις, καθόλου ιδιωτικοποιήσεις και κανένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ διαρκώς ζητούν περισσότερα χρήματα».

«Μπράβο στην Ελλάδα»

Πάντως, χθες, υπήρξε και μία θετική τοποθέτηση από Ευρωπαίο αξιωματούχο για την Ελλάδα. Ο κ. Γ. Ασμουσεν, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να κρίνουν θετικά την Ελλάδα για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβε τα τελευταία χρόνια. «Θα πρέπει κανείς να σέβεται όσα κάνουν οι άλλοι. Από το 2009 έως το 2010 ελήφθησαν στην Ελλάδα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που αντιστοιχούν σχεδόν στο 5% του ΑΕΠ», υποστήριξε ο κ. Ασμουσεν, διευκρινίζοντας, όμως, ότι ούτε αυτά αρκούν. Μάλιστα, ο κ. Ασμουσεν προχώρησε και σε μία σύγκριση με το τι συμβαίνει στη Γερμανία. «Αν, όμως, αυτό το ποσοστό μεταφερθεί στα γερμανικά δεδομένα, θα σήμαινε περίπου 125 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Επομένως, πρέπει τουλάχιστον να πούμε: «Μπράβο, κάτι είναι κι αυτό!”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή