Τι ζητούν από την κυβέρνηση ιδιοκτήτες και κατασκευαστές

Τι ζητούν από την κυβέρνηση ιδιοκτήτες και κατασκευαστές

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοβροντία προτάσεων και αιτημάτων κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες στην κυβέρνηση οι θεσμικοί εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς ακινήτων, σε μία προσπάθεια να επηρεάσουν τις αποφάσεις που επίκεινται αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και τις συνακόλουθες αλλαγές και στη φορολογία ακινήτων. Στόχος των φορέων της αγοράς είναι η ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, που σήμερα έχουν πλήξει σημαντικά την ιδιοκτησία και εκμετάλλευση ακινήτου, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται εκ νέου και οι αντικειμενικές αξίες, όπου το ελάχιστο αίτημα των φορέων κάνει λόγο για πάγωμά τους και το μέγιστο για μείωσή τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως στα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα), οι αντικειμενικές τιμές έχουν ξεπεράσει τις εμπορικές αξίες.

Την αρχή πραγματοποίησε η ΟΜΑΣΕ (Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος), που έκανε λόγο για ανάγκη μείωσης των αντικειμενικών αξιών και κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων. Τονίζει ότι το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο δυσχεραίνει τις αγοραπωλησίες κι έχει παγώσει την αγορά, καθώς οι πιθανοί αγοραστές/επενδυτές ακινήτων χαρακτηρίζονται από αναβλητικότητα, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι «είναι άδικο και παρανοϊκό να πληρώνουν πολλοί ιδιοκτήτες μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος λόγω των αντικειμενικών κριτηρίων, επειδή δυστυχώς ήταν άτυχοι που δεν έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό ή είναι κατατεθειμένα σε κάποια ελληνική τράπεζα».

Σύμφωνα με την ΟΜΑΣΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να φορολογεί τα ακίνητα με βάση τα έσοδα που αποφέρουν και όχι απλώς επειδή κάποιος τα κατέχει και τα ιδιοχρησιμοποιεί ως κατοικία ή επαγγελματική στέγη. Ετσι, οι φόροι ακινήτων θα πρέπει να διαμορφώνονται με βάση το εισόδημα του καθενός, τα δάνειά του και τι είδους ακίνητο διαθέτει (π.χ. διατηρητέο, προς απαλλοτρίωση, δεσμευμένο από τον Δήμο κ.τ.λ.), σε ποια περιοχή βρίσκεται και ποια η χρήση του. Αλλωστε, διαπιστώνεται ήδη αδυναμία σε πολλούς ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα να ανταποκριθούν στην πληρωμή των φόρων.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η ΟΜΑΣΕ περιλαμβάνεται και η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 5% από 8%-10% που είναι σήμερα, αλλά και να επανέλθει ο φόρος υπεραξίας, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, με κλίμακα ανάλογη της αξίας του ακινήτου, κάτι άλλωστε που είναι και στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών. Ταυτόχρονα, η ΟΜΑΣΕ ζητεί να μην πλειστηριάζονται ακίνητα που συνδέονται με χρέη από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, είτε για τους ιδιοκτήτες είτε για τους εγγυητές, καθώς και τη μείωση των τελών μεταγραφής, προσημείωσης και υποθήκης στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία.

Με τη σειρά της η ΠΟΜΙΔΑ, που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες κατοικιών, θέτει ως πρώτιστο στόχο της την αναστολή ισχύος του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για τα έτη 2011 και 2012, καθώς πρόκειται για χρήσεις που οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη φορολογηθεί, μέσω του ειδικού τέλους ακινήτων, το γνωστό πλέον «χαράτσι».

Οσον αφορά το 2013, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός νέου ενιαίου ετήσιου και χαμηλού φόρου στα ακίνητα, με όσο γίνεται πλατύτερη φορολογική βάση, ώστε οι φορολογούμενοι να είναι σε θέση να τον καταβάλλουν, κάτι που επίσης βρίσκεται στις προθέσεις του υπουργείου.

Σημαντικό είναι και το ζήτημα της υιοθέτησης των αναγκαίων διευκολύνσεων για την καταβολή των φόρων των ακινήτων, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες καλούνται έως τα τέλη του έτους να πληρώσουν το ειδικό τέλος, τον ΦΑΠ του 2010, το ΕΤΑΚ του 2009 και την φορολογία εισοδήματος που τους αναλογεί. Ετσι, κρίνεται αναγκαία η τμηματική καταβολή του ΦΑΠ από το 2010 και μετά σε τουλάχιστον τέσσερις διμηνιαίες δόσεις ή έστω με έκπτωση 10% για την εφάπαξ καταβολή του. Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει επίσης να παρέχεται στους ιδιοκτήτες η δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου προς το Δημόσιο για την εξόφληση των οφειλόμενων φόρων, όταν αυτοί ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ και ως εκ τούτου επισύρουν ποινή φυλάκισης. Επίσης, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την καθιέρωση ενός ενιαίου και μοναδικού χαμηλού φορολογικού συντελεστή, χωρίς κλιμάκωση για τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές.

Σαφώς πιο επιθετική είναι η στάση της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών & Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ), η οποία ζητεί την κατάργηση της υποχρέωσης των οικοδομικών εταιρειών να αποδίδουν φόρους ακινήτων, όπως ΕΤΑΚ, ΦΑΠ και ΦΜΑΠ, για ακίνητα που δεν έχουν πουλήσει. Θέλοντας να αιτιολογήσουν το αίτημα περί μη καταβολής των τακτικών φόρων ακινήτων, στους οποίους υπόκεινται, όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, η ΟΜΚΟΕΕ αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο η υποχρέωση μιας επιχείρησης να πληρώσει φόρο για εμπόρευμα που έχει αδιάθετο στις αποθήκες της».

Παράλληλα, στις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που ζητεί η ΟΜΚΟΕΕ περιλαμβάνονται η αναστολή του νόμου που αφορά τον ΦΠΑ στα ακίνητα έως το 2015, όπως επίσης και η κατάργηση του «πόθεν έσχες» για αγορά οικοπέδου και ανέγερσης ακινήτου από οικοδομικές επιχειρήσεις κάθε είδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή