Αφερέγγυα τα ελληνικά ομόλογα για την ΕΚΤ

Αφερέγγυα τα ελληνικά ομόλογα για την ΕΚΤ

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω απόφασης της ΕΚΤ, που προβλέπει ότι πλέον δεν θα κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, η Ευρωζώνη έστειλε χθες το πρώτο έμπρακτο μήνυμα προς την Ελλάδα ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ελιγμών και πρέπει να εφαρμοστεί το Μνημόνιο για να υπάρξει συνέχεια εντός του ευρώ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καλύπτουν τις ανάγκες τους για ρευστότητα, μέσω του μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που υπάρχει γι’ αυτόν τον σκοπό (Emergency Liquidity Assistance – ΕLΑ).

Πέρα από την πολιτική χροιά που έχει η απόφαση της ΕΚΤ, έχει και αρνητική οικονομική επίπτωση. Δεδομένου ότι η χρήση των κεφαλαίων του ELA είναι πιο ακριβή από τη ρευστότητα από την ΕΚΤ, το κόστος χρήματος για τις τράπεζες και κατά συνέπεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξάνεται.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωζώνη στέλνει σαφές μήνυμα (μέσω της ΕΚΤ) προς την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί, να εντοπίσει παρεμβάσεις ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. Οτι, δηλαδή, διακυβεύεται στον τρέχοντα έλεγχο της τρόικας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή