«Αδικο να βγαίνει τόσο άσχημη εικόνα της χώρας προς τα έξω»

«Αδικο να βγαίνει τόσο άσχημη εικόνα της χώρας προς τα έξω»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα ήταν γεμάτη άσπρα σπιτάκια, οι περισσότεροι Ελληνες θα ζητιάνευαν στους δρόμους, οι υπόλοιποι θα δέρνονταν στις πλατείες με την αστυνομία. Και μετά, ο Φίλιπ απ’ το Οχάιο, η Ιζ απ’ το Παρίσι, ο Τιμ απ’ την Καλιφόρνια και η Πιλάρ απ’ την Αργεντινή ήρθαν στην Ελλάδα, και βρήκαν μια χώρα που δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που άκουγαν τόσο καιρό στην τηλεόραση, περιμένοντας να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ελλάδα.

«Μέχρι που σκέφτηκα μήπως μας κατέβασε σε λάθος μέρος ο πιλότος!», λέει η Πιλάρ. Γιατί μπορεί η πρώτη εικόνα στον δρόμο προς την Αθήνα να «θυμίζει αραβική επαρχία», όπως λέει ο Τιμ, αλλά «πάντα υπάρχει ο ήλιος, η θάλασσα, και οι Ελληνες. Ολοι εδώ είναι πάντα τόσο πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, που μόνο γι’ αυτό, είναι άδικο να βγαίνει τόσο κακή εικόνα αυτής της χώρας προς τα έξω».

Ο Φίλιπ, ως υπεύθυνος δικτύων σε εταιρεία υπολογιστών, πριν έρθει έψαξε τα πάντα για την Ελλάδα στο Ιντερνετ. «Αν δεν ήταν το πρόβλημα της γλώσσας», λέει, «ίσως να μπορούσα να βρω πιο σωστές πληροφορίες. Αλλά στις αγγλόφωνες εφημερίδες ήταν σαν να διαβάζω ρεπορτάζ για την Καμπούλ. Αν δεν ήταν ο πατέρας του καλύτερου φίλου μου Ελληνας, δεν ξέρω αν θα ξεκινούσα το ταξίδι. Σκέψου πως η μητέρα μου κάθισε μπροστά στην πόρτα για να μην έρθω στην Ελλάδα!», λέει ο Φίλιπ και γελάει. Ο Φίλιπ δεν είναι παιδί – κοντεύει τα 30, και με την κοπέλα του, την Ιζ, που είναι Γαλλίδα, πάνε κάθε χρόνο ένα ταξίδι σε άλλη χώρα.

Γνωρίστηκαν όταν ήταν φοιτητές, το 2007, και «η Ελλάδα ήταν στόχος για ταξίδι από το 2009», όπως λέει η Ιζ. Τελικά, παρά την γκρίνια της μητέρα του Φίλιπ που ένιωθε «σαν να με παίρνουν στρατιώτη στο Αφγανιστάν», οι δυο τους το αποφάσισαν. Οταν πια τους συναντώ ένα δρόμο κάτω από την Ακρόπολη, μετά την επίσκεψή τους στο Μουσείο, έχουν ήδη περάσει δύο εβδομάδες στην Κρήτη, την Τήνο και τη Μύκονο.

Ο θείος της Ιζαμπέλ «πέρυσι ήθελε να έρθει στα νησιά σας, αλλά το μετάνιωσε γιατί άκουσε στην τηλεόραση τι τραβούν οι τουρίστες στα λιμάνια. Ταξιτζήδες, μπλόκα, πέτρες…

Τελικά πλήρωσε τα ακυρωτικά και πήγε Κορσική». Αλλά, όπως λέει και η Πιλάρ απ’ την Αργεντινή, που διέσχισε τον μισό πλανήτη για να κάνει διακοπές στις Σπέτσες και να δει την Αρχαία Ολυμπία, «το πρόβλημα για εμάς που είμαστε από χώρες που χρεοκόπησαν, είναι πως πρέπει να έρθει έως εδώ ο τουρίστας για να καταλάβει ότι τα πιο πολλά απ’ αυτά που λέγονται δεν ισχύουν»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή