Προς αντικατάσταση του ΤΑΙΠΕΔ από Γ.Γ. Αποκρατικοποιήσεων

Προς αντικατάσταση του ΤΑΙΠΕΔ από Γ.Γ. Αποκρατικοποιήσεων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποδυνάμωση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) φαίνεται να επιχειρεί η κυβέρνηση. Αξιόπιστες πληροφορίες κάνουν λόγο για παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών, μέσω των οποίων επιχειρείται η αποδυνάμωση του ρόλου του Ταμείου. Αλλωστε, η πρόσφατη έξοδος του διευθύνοντος συμβούλου κ. Κώστα Μητρόπουλου από αυτό, και οι βολές που εκτόξευσε, συνηγορούν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά τα παραδείγματα αποδυνάμωσης του ΤΑΙΠΕΔ από τη νέα κυβέρνηση είναι αρκετά. Πιο χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση υφυπουργού, που στόχο είχε να αναλάβει ρόλο στην επιχειρούμενη αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου στην Αττική, δηλαδή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. Ας σημειωθεί ότι η απερχόμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε ιδέα ότι το συγκεκριμένο έργο θα συμπεριλαμβανόταν στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί που ορίστηκαν, θέλουν να έχουν ρόλο στις επιχειρούμενες αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται εντός ορίων της αρμοδιότητάς τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, που ως περιουσιακό στοιχείο έχει εκχωρηθεί στο Ταμείο. Επίσης, η διαπραγμάτευση των υφιστάμενων συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων μάλλον δείχνει ότι θα γίνει χωρίς τη συνδρομή του Ταμείου.

Η πιο σημαντική, ωστόσο, «ναρκοθέτηση» για τον ρόλο του Ταμείου μπορεί να αποτελέσει η εικαζόμενη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων, παρά τω Πρωθυπουργώ. Εφόσον συσταθεί, θα αναλάβει τον συντονισμό όχι μόνον του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, αλλά του συνόλου της δημόσιας περιουσίας (ακίνητα, υποδομές, ΔΕΚΟ κ.λπ.).

Το θέμα αυτό, αλλά και ο ορισμός νέας διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο συμβούλιο των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι τρεις αρχηγοί έχουν ενημερωθεί ενδελεχώς από το Ταμείο για 77 από αυτές που ήδη έχουν εντοπιστεί. Από αυτές, οι 44 έπρεπε να είχαν διευθετηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ οι υπόλοιπες 33 έως το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, αγώνα δρόμου για τον διορισμό νέας διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ θα κάνει η κυβέρνηση μετά την παραίτηση Μητρόπουλου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι θα ανακοινωθεί μέχρι την Τρίτη. Ως πιο πιθανός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος μάλιστα θα αποκτήσει και κάποιες εκτελεστικές αρμοδιότητες τις οποίες δεν είχε ο προκάτοχός του. Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, συγκλίνουσες πληροφορίες έφεραν τον κ. Αντώνη Βαρθολομαίο ως πιθανότερο υποψήφιο. Ζητούμενο ακόμη είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι και στον κ. Ανδρέα Ταπραντζή, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η τοποθέτηση ενός μέλους από το ΠΑΣΟΚ κι ενός άλλου προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ. Επίσης, μικρές είναι οι πιθανότητες η κυβέρνηση να επιχειρήσει την τοποθέτηση εκπροσώπου στο Ταμείο από πολιτικές δυνάμεις που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή