Αναζητούνται, προς το παρόν, μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ

Αναζητούνται, προς το παρόν, μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο, καθώς από τη μία πρέπει να εντοπίσει μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια και από την άλλη να πείσει την τρόικα ότι δεν απαιτούνται νέες παρεμβάσεις φέτος.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχεται ότι το πακέτο των μέτρων για την εξοικονόμηση 11,6 δισ. ευρώ δεν θα είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα έρθουν οι επικεφαλής της τρόικας, αλλά στη δεύτερη φάση της επίσκεψής τους, που θα πραγματοποιηθεί μετά τις 20 Αυγούστου.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει και το πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν οι παραπάνω εξοικονομήσεις. Πάντως, αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τα 11,6 δισ. ευρώ να αυξηθούν καθιστώντας την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την ύφεση φέτος στο 7% και του χρόνου στο 3% (έναντι στόχων για 4,7% και 0% αντίστοιχα), οι ανάγκες για νέα μέτρα στην επόμενη διετία αυξάνονται στα 14 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων τόσο για τη διετία 2013-2014, όσο και φέτος θα συζητηθούν με την τρόικα τον επόμενο μήνα, ενώ είναι σαφές ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, θα ζητήσει τον Σεπτέμβριο και τα μέτρα της επόμενης διετίας να «σπάσουν» σε τέσσερα χρόνια όσα κι αν είναι.

Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών έχει εντοπίσει μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ (από τη μελέτη του ΚΕΠΕ) και άλλα 3 δισ. ευρώ από τις προτάσεις των άλλων υπουργείων. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

1. Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα υποστούν κι άλλες μειώσεις στις αποδοχές τους. Αλλωστε, η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί, αλλά τώρα έχει έρθει και η ώρα να εφαρμοστεί.

2. Η επιβολή πλαφόν στις συντάξεις πάνω από το οποίο θα γίνουν περικοπές. Το πλαφόν θα κινηθεί στα 2.200-2.400 ευρώ για να εξοικονομηθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις στις συντάξεις και το κοινωνικό κράτος πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί νέα μείωση μισθών στο Δημόσιο.

3. Οι έλεγχοι για να εντοπιστούν «μαϊμού» και αδήλωτες συντάξεις. Εκτιμάται ότι το 8%-10% των συντάξεων που δίνονται είτε δεν δηλώνονται στην εφορία, είτε δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να παρέχονται. Να σημειωθεί ότι το κονδύλι για όλες τις συντάξεις είναι περίπου 31 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι το 8%-10% των συντάξεων αφορά ένα ποσό της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ.

4. Η ανάθεση υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες (outsourcing). Πρόκειται για υπηρεσίες όπως το ΚΤΕΟ ή τα κέτερινγκ των νοσοκομείων, ενώ στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται και σχέδιο ενοικίασης των περιφερειακών νοσοκομείων σε ιδιώτες για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και του ιατρικού τουρισμού.

5. Η αύξηση των ωρών εργασίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος αυτής της πρότασης είναι να περιοριστούν οι ανάγκες για προσλήψεις.

6. Η συγχώνευση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

7. Η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων. Εκτιμάται ότι από αυτό τον χώρο θα προκύψει σημαντικό όφελος. Ωστόσο, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο το μέτρο θα εφαρμοστεί με δίκαιο τρόπο και επικρατέστερη μέθοδος φαίνεται να είναι η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

8. Παροχή προνοιακών επιδομάτων μόνο στο 20% του πληθυσμού που αποτελεί τον «φτωχό πληθυσμό». Είναι κάτι που αναφερόταν και στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

9. Η παροχή επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους. Δηλαδή και μετά τον πρώτο χρόνο στην ανεργία να παρέχεται ένα επίδομα. Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή