Συγκοινωνίες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση ρευστότητας την οποία διανύει το κράτος τα τελευταία χρόνια δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις συγκοινωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι πριν από λίγες μέρες αναζητούνταν τρόπος να εξευρεθούν 8 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στην εταιρεία ΟΣΥ (στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ).

Το θέμα ρυθμίστηκε και οι μισθοί θα πληρωθούν με την παρέμβαση της ΣΤΑΣΥ (μέσα σταθερής τροχιάς), που είναι η άλλη εταιρεία του ομίλου ΟΑΣΑ και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από την ΟΣΥ. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί. Αντιθέτως, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να διογκωθεί, δεδομένου ότι η κίνηση των επιβατών μειώνεται και κατ’ επέκταση μειώνονται και τα έσοδα.

Είναι γεγονός ότι η ΟΣΥ έχει να λαμβάνει από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τα κοινωνικά προγράμματα που εφαρμόζονται (μεταφορά μαθητών, εκπτωτικά εισιτήρια για άτομα με αναπηρία κ.λπ.). Γεγονός στο οποίο η διοίκηση αποδίδει και τα ελλείμματα της επιχείρησης. Ομως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελλειμματικές συγκοινωνιακές εταιρείες αποδίδεται αρμοδίως στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωσή τους, για να ακολουθήσει η ανάπτυξή τους. Από τα όσα προβλέπει ο νόμος για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων (3920/2011), έχουν γίνει οι συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, οι μεταβιβάσεις των μετοχών και οι μετατάξεις των υπαλλήλων.

Από την άλλη πλευρά, σε εκκρεμότητα βρίσκονται:

– Η πλήρης καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τονωθούν τα έσοδά τους μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσή τους.

– Η διαδικασία συστέγασης των υπηρεσιών των πρώην εταιρειών, που έχει στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

– Η έγκριση του νέου οργανογράμματος, καθώς με το υφιστάμενο διαπιστώνονται αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

– Η έγκριση των νέων κανονισμών εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι μετατάξεις των υπαλλήλων καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν, ενώ για φέτος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω και το μισθολογικό κόστος. Το 2010 το κονδύλι για τις αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού ήταν 327 εκατ. ευρώ για 7.508 εργαζομένους (μέσος μεικτός μισθός ανά εργαζόμενο στα 3.630 ευρώ τον μήνα).

Το 2011, το ποσό μειώθηκε στα 248 εκατ. ευρώ, οι υπάλληλοι στους 6.403 και ο μέσος μηνιαίος μισθός στα 3.230 ευρώ. Για φέτος, εκτιμάται ότι το κόστος θα υποχωρήσει στα 204 εκατ. ευρώ, ο αριθμός των εργαζομένων στους 6.133 και ο μέσος μηνιαίος μισθός στα 2.777 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή