Ρευστότητα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παντελής έλλειψη ρευστότητας από την αγορά θεωρείται και είναι αυτή τη στιγμή ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος που απειλεί την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα με πλήρη απαξίωση. Η παρατεταμένη ύφεση σε συνδυασμό με τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος ανησυχούν την κυβέρνηση ότι μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία (με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και όχι μόνο).

Γι’ αυτό και πυκνώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για την ανάγκη άμεσης προώθησης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (που θα περάσει μέσα και από την περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου, μέσω στρατηγικών συγχωνεύσεων κ.λπ.), σε συνδυασμό με την εξυπνότερη χρήση και αξιοποίηση όλων των μέσων και των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το κράτος. Εκεί εξέχουσα θέση κατέχουν το ΕΣΠΑ, το ΕΤΕΑΝ και ο Αναπτυξιακός Νόμος, που εν πολλοίς παραμένουν ανενεργά, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών οι οποίες στην πορεία έχουν αποδειχθεί σχεδόν αξεπέραστες.

Στο μεταξύ, όμως, οι υγιείς επιχειρήσεις που έχουν απομείνει στη χώρα πιέζονται ολοένα και περισσότερο, αφού οι ανάγκες ρευστότητας γίνονται όλο και πιο επιτακτικές, αλλά τα μέσα για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αποδεικνύονται σχεδόν ανύπαρκτα. Κάπως έτσι, το ύψος των επισφαλών δανείων στην επιχειρηματική πίστη εκτοξεύθηκε στο 15% τον Μάρτιο του 2012, από 13% τον Σεπτέμβριο του 2011, με το ύψος των «κόκκινων» δανείων να υπολογίζεται πλέον πάνω από τα 48 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσό ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο σε συνδυασμό με την «υπερχείλιση» που σημειώνεται στις μαύρες λίστες του «Τειρεσία», δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την ανάπτυξη.

Για την ιστορία και όχι μόνο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα δάνεια συνολικής αξίας 46 δισ. ευρώ, από όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων, απλώς δεν εξυπηρετούνται. Γι’ αυτό και στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να «χαλαρώσουν» κάπως οι όροι ένταξης στις μαύρες λίστες των τραπεζών.

Ο λόγος είναι απλός όσο και ευνόητος: Με το «στέγνωμα», από πλευράς ρευστότητας, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί και καμία επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να δρομολογηθεί, αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα, έστω και σε αυτό το επίπεδο.

Το ίδιο εννοείται ότι ισχύει και στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν τελικώς οι αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες έχουν «κολλήσει» εδώ και μήνες και μόλις τώρα γίνεται μια προσπάθεια να μπουν ξανά σε τροχιά. Το πιθανότερο, δε, είναι πως η αρχή θα γίνει μέσω της Αγροτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή