Συμφωνία για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ χωρίς ρήτρα δραχμής

Συμφωνία για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ χωρίς ρήτρα δραχμής

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τη ρήτρα δραχμής προχωρά η συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των έργων υποδομής.

Αυτό συμφωνήθηκε κατά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Βέρνερ Χόγιερ και τον απερχόμενο αντιπρόεδρο κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, δίνοντας τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα, η οποία είχε καθηλώσει τις χρηματοδοτήσεις στο επίπεδο μόλις των 10 εκατ. ευρώ για το 2012.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η ελληνική πλευρά προσήλθε στη συνάντηση θέτοντας ως «κόκκινη γραμμή» το θέμα της ρήτρας ξένου νομίσματος, που προέβλεπε διασφαλίσεις τόσο για τις νέες όσο και τις παλαιότερες συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΕΤΕπ με την ελληνική πλευρά, ως διασφάλιση για την περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αντίθετα σε ισχύ, όπως συμβαίνει με όλες τις συμβάσεις που υπογράφει η ΕΤΕπ με τα κράτη που δανειοδοτεί είναι η εφαρμογή του αγγλικού δικαίου, η αρχή του καθορισμένου νομίσματος και του προτιμητέου πιστωτή. Το πλαίσιο της συμφωνίας απεμπλέκει και τις διαδικασίες για τη δανειοδότηση της ΔΕΗ και της ΔΕΣΦΑ, με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, η συμφωνία αφορά τρία μέρη. Το πρώτο είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι όροι για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΤΕπ για την εκταμίευση των πόρων που έχουν συμφωνηθεί από το 2011 με τρεις ελληνικές τράπεζες, την Εθνική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Παγκρήτια Τράπεζα.

Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας αφορά την ενεργοποίηση της συμφωνίας για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγύησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είχε υπογραφεί τον Μάρτιο και αναμένεται να υλοποιηθεί μετά την πρόσφατη συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει ώς το τέλος του 2015 συνολικά 1,44 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 600 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2013, που θα κλιμακωθούν σε 1 δισ. ευρώ έως το Δεκέμβριο του 2013 και συνολικά 1,44 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015. Το Ταμείο Εγγύησης θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ και με κεφάλαια από την ΕΤΕπ με μόχλευση 1 προς 2.

Το τρίτο σκέλος της συμφωνίας προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Εργα Υποδομών και Παραγωγικών Επενδύσεων, με εγγύηση πόρων του ΕΣΠΑ και μόχλευση από την ΕΤΕπ, καθώς και την παροχή στήριξης της ΕΤΕπ στην ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης. Τέλος, στη συνάντηση υπήρξε πολιτική συμφωνία για την υποστήριξη της ΕΤΕπ στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), στη χρηματοδότηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην προώθηση έργων σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση αποβλήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή