Κατάργηση των τεκμηρίων φέρνει το περιουσιολόγιο

Κατάργηση των τεκμηρίων φέρνει το περιουσιολόγιο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότερες φορολογικές διατάξεις που θεσπίστηκαν την τελευταία τριετία επανεξετάζονται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Απώτερος σκοπός είναι να διαπιστωθεί η αναγκαιότητά τους, καθώς και αν επιτεύχθηκε η πολυπόθητη φορολογική συμμόρφωση. Οπως τόνισε προχθές ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάννης με την εφαρμογή του περιουσιολογίου θα καταργηθεί το ισχύον σύστημα για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Επίσης στη προκρούστεια κλίνη μπαίνουν οι φοροαπαλλαγές, που όπως φαίνεται αυτές θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ σχεδιάζονται κίνητρα, προκειμένου οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένες ομάδες επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών:

α) Με τη δημιουργία του περιουσιολογίου το 2013 θα αποτελέσουν παρελθόν τα τεκμήρια διαβίωσης. Ο κ. Μαυραγάννης ανέφερε ότι «όταν έχεις περιουσιολόγιο, μπορείς να συγκρίνεις εισόδημα και περιουσία, οπότε δεν χρειάζεσαι τεκμήρια. Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της αύξησης της περιουσίας και του ύψους των εισοδημάτων του κάθε φορολογούμενου δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια είχαν λογική ύπαρξης που είναι ξεπερασμένη». Οπως προκύπτει, τα εισοδήματα των φορολογούμενων από το 2013 ή το 2014 θα προσδιορίζονται βάσει των πραγματικών δαπανών και όχι τεκμαρτά. Προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να προσδιορίσει τα πραγματικά εισοδήματα θα υποχρεώσει όλους τους φορολογούμενους να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Δηλαδή θα δηλωθούν όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία, καθώς επίσης και οι αποταμιεύσεις (τραπεζικές καταθέσεις, επενδύσεις σε ομόλογα, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα). Τα δεδομένα αυτά θα ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών.

β) Θα επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές με στόχο να διαπιστωθεί εάν εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συνδέσει τις φοροαπαλλαγές με εισοδηματικά κριτήρια. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα διατηρηθούν οι απαλλαγές για φορολογούμενους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ θα υπάρξει περικοπή των απαλλαγών κατά 50%, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα οι φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν.

γ) Σχεδιάζεται περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για την περίοδο 2000-2011 με συνοπτικές διαδικασίες. Το υπουργείο θα επιλέξει, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις με ανέλεγκτες υποθέσεις.

δ) Αλλαγές αναμένονται και στο σύστημα συλλογής αποδείξεων. Θα θεσπιστούν περαιτέρω κίνητρα από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των φοροφυγάδων.

ε) Με στόχο το υπουργείο Οικονομικών να έχει πληρέστερη εικόνα των συναλλαγών των φορολογούμενων με τις επιχειρήσεις, σχεδιάζει κίνητρα για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Στα κίνητρα που εξετάζεται να δοθούν σε όσους πραγματοποιούν τις αγορές τους με κάρτες είναι η συμμετοχή των καταναλωτών σε κληρώσεις που θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή