Σχέδιο για την τόνωση των εσόδων με νέα περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων

Σχέδιο για την τόνωση των εσόδων με νέα περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για νέα περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να εισρεύσουν πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία και να κλείσουν οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις μέχρι και το τέλος του 2011. Αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί η απόφαση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ωστόσο έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις από υπηρεσιακά στελέχη καθώς και από την αγορά. Βέβαια, η τρόικα έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθεί νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις τύπου περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων και ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι αποκλίσεις που παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό δεν αποκλείεται να αναγκάσουν την τρόικα να συναινέσει σε μια νέα περαίωση, που μπορεί να αποφέρει περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, εκτεταμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με ανύπαρκτες φορολογικά εταιρείες ή δεν εξέδωσαν φορολογικό πιστοποιητικό σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εντοπίσει αυτές που φοροδιαφεύγουν και να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Ταυτόχρονα θα ελέγξει και τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από ελεγκτικά γραφεία προκειμένου να λάβουν το φορολογικό πιστοποιητικό (σύμφωνα με τη νομοθεσία Α.Ε. και ΕΠΕ υποχρεούνται στον έλεγχο από ελεγκτικά γραφεία για να λάβουν φορολογικό πιστοποιητικό). Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στις εταιρείες που ελέγχονται από νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία για τη φορολογική τους συμμόρφωση, θα γίνει επανέλεγχος με δείγμα τουλάχιστον της τάξης του 9%. Οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργηθούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 18 μηνών από την προθεσμία υποβολής από τους Νόμιμους Ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία της Εκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι έλεγχοι από τις αρμόδιες φορολογικές ελεγκτικές υπηρεσίες θα είναι σε βάθος αλλά ταχύτατοι και θα περιλαμβάνουν όλα τα φορολογικά αντικείμενα που ορίζονται στο πρόγραμμα ελέγχου.

Το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να εφαρμόσουν 8 κριτήρια κατά τον έλεγχο των επιχειρήσεων καθώς και να ολοκληρώσουν σύντομα τις διαδικασίες με στόχο να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά πρόσθετα έσοδα, δεδομένων των αποκλίσεων που παρουσιάζονται στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, κατά τη διενέργεια των τακτικών ελέγχων-εξπρές, οι ελεγκτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

1. Εάν οι επιχειρήσεις έχουν λάβει ή εκδώσει πλαστά – εικονικά φορολογικά στοιχεία.

2. Συναλλαγές με ανύπαρκτες φορολογικά εταιρείες.

3. Στοιχεία ή ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από εσωτερική ή εξωτερική πληροφόρηση ή επεξεργασία δεδομένων.

4. Μη έκδοση Εκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης από τους Νόμιμους Ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία στις ημερομηνίες που ορίζονται ως καταληκτικές για τη χορήγησή της.

5. Αναφορά από τους Νόμιμους Ελεγκτές ότι δεν τους δόθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τον φορολογικό έλεγχο που διενήργησαν.

6. Εχει ασκηθεί δίωξη σε μέλη Δ.Σ. για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

7. Εφόσον κάποιο ελεγκτικό γραφείο έχει συγκεντρώσει – ελέγξει ποσοστό άνω του 70% κάποιου κλάδου.

8. Σε περίπτωση που οι λογιστικές διαφορές που προσδιορίζονται από τους Νόμιμους Ελεγκτές και αφορούν αποκλειστικά την παραγωγικότητα των δαπανών είναι μικρότερες του 0,5% των ακαθάριστων εσόδων, η υπόθεση παραπέμπεται για έλεγχο της παραγωγικότητας των δαπανών από τη φορολογική αρχή, ύστερα από εισήγηση του προϊσταμένου της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή