Εκτίναξη επισφαλειών, πλειστηριασμών και κατασχέσεων

Εκτίναξη επισφαλειών, πλειστηριασμών και κατασχέσεων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξέλεγκτα αυξάνονται πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ξεπερνούν το 18% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου που διαμορφώνεται στα 242 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τετραπλασιασμό των επισφαλειών κατά τα τρία τελευταία χρόνια, που ανεβάζει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για πάνω από τρεις μήνες στα 46 δισ. ευρώ και αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με στελέχη από τις τράπεζες, ανησυχητικό στοιχείο είναι η σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα της βύθισης της οικονομικής δραστηριότητας και της διαρκούς αύξησης της ανεργίας.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων που έγιναν το 2011 δείχνουν διπλασιασμό στα 4,5 δισ. ευρώ σε σχέση με 2,7 δισ. ευρώ το 2008. Ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η αύξηση αυτή καταγράφεται παρά το πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Δικαστήρια της χώρας, ο αριθμός των πλειστηριασμών ανήλθε στους 44.100 έναντι 42.500 το 2008, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι οι πλειστηριασμοί που έγιναν ήταν κυρίως για ακίνητα μεγάλης αξίας και πάντως μεγαλύτερης αυτής των 200.000 ευρώ, που είναι και το όριο που θέτει ο νόμος για τις Τράπεζες.

Δραματική είναι, την ίδια περίοδο, και η αύξηση των διαταγών πληρωμής, που αποτελεί το αρχικό στάδιο μετά την εκδήλωση αθέτησης μιας υποχρέωσης. Ο αριθμός των διαταγών πληρωμής εκτινάχθηκε στις 159.000 και η αξία τους στα 4,8 δισ. ευρώ, έναντι αριθμού 90.500 το 2008 και αξίας μόλις 1,8 δισ. ευρώ. Με διπλάσιο ρυθμό αυξήθηκαν την τελευταία τριετία και οι κατασχέσεις, το ύψος των οποίων εκτινάχθηκε το 2011 στα 3 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2008, ενώ ο αριθμός των κατασχέσεων αυξήθηκε από τις 20.600 στις 25.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή