Σε εφαρμογή σχέδιο μετακόμισης υπουργείων για να εξοικονομηθούν πόροι

Σε εφαρμογή σχέδιο μετακόμισης υπουργείων για να εξοικονομηθούν πόροι

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινά σταδιακά η διαδικασία για την εξοικονόμηση πόρων από τη στέγαση των διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών τους, υπό το βάρος της οικονομικής στενότητας και της επείγουσας ανάγκης εξοικονόμησης πόρων. Ασφαλώς, όπως και άλλες πτυχές της δραστηριότητας του Δημοσίου, η όλη διαδικασία θα μπορούσε να είχε ήδη ολοκληρωθεί, καθώς η ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) είχε εκπονήσει σχετικό σχέδιο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, το οποίο όμως εφάρμοσε πλημμελώς, άλλοτε λόγω αντιδράσεων των υπαλλήλων, άλλοτε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης κι άλλοτε λόγω δυσκολίας στην ανεύρεση των κατάλληλων ακινήτων.

Πλέον, η αναβλητικότητα δεν έχει θέση στην καθημερινή λειτουργία των υπουργείων, καθώς είναι επιβεβλημένη η μείωση του κόστους στέγασης.

Με βάση τα στοιχεία του 2011, ο στενός δημόσιος τομέας κατέβαλε το ποσό των 155,7 εκατ. ευρώ για την ενοικίαση ακινήτων, παρά τη μείωση που εξασφαλίστηκε λόγω κρίσης, μιας και το 2010 το εν λόγω ποσό είχε προσεγγίσει τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 βρισκόταν στα 178,16 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι τόσο το ύψος των ενοικίων, αλλά το γεγονός ότι πολλοί από τους φορείς διαθέτουν ιδιόκτητα ακίνητα που παραμένουν σε αχρησία και δεν αξιοποιούνται για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών, ιδίως τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία έχουν στην κατοχή τους μια σειρά από ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης και αδράνειας όμως είναι το κτίριο της καπνοβιομηχανίας Κεράνη στη Λ. Θηβών 196-198 στου Ρέντη, ένα κτίριο για το οποίο στα τέλη της δεκαετίας του ’90, δαπανήθηκαν περί τα 70 εκατ. ευρώ για αγορά και ανακατασκευή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει στεγάσει καμιά κρατική υπηρεσία, παρά τις κατά καιρούς προθέσεις. Σήμερα, το επικρατέστερο σενάριο, θέλει τη μετεγκατάσταση εκεί του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που σήμερα καταβάλλει 936.000 ευρώ ετησίως (78.000 ευρώ μηνιαίως) για το ακίνητο του Συντάγματος, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας. Επίσης πολλά χρήματα δαπανώνται – περίπου 3,3 εκατ. ευρώ – για να στεγαστούν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ σε ολόκληρη τη χώρα. Το κτίριο του Κεράνη έχει μετασκευαστεί και προσφέρει ωφέλιμη επιφάνεια 45.000 τ.μ.

Το πλέον δαπανηρό υπουργείο είναι εκείνο της Προστασίας του Πολίτη, που καταβάλλει πάνω από 25 εκατ. ευρώ ετησίως για τη στέγαση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ επιπλέον 3 εκατ. ευρώ αφορούν την Πυροσβεστική. Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες ήδη καταγράφεται κάποια κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Απασχόλησης θα μετακομίσει στη Σταδίου, από την οδό Πειραιώς, εξοικονομώντας περί τα 400.000 ευρώ ετησίως. Με την ίδια υπουργική απόφαση του κ. Βρούτση, συγκροτήθηκε Επιτροπή Μετεγκατάστασης, που ανέλαβε να προσδιορίσει τους χώρους και την αναγκαία υποδομή για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου.

Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), που επίσης χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση υπηρεσιών σε πολλά και διαφορετικά ακίνητα, προχωρά πλέον στη μετεγκατάστασή του στο κτίριο του πρώην Μινιόν, στην οδό Πατησίων. Το 2010, μόνο για τα μισθώματα των ακινήτων τριών υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, δαπανήθηκαν περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ. Πάντως, το 2011 επιτεύχθηκε μείωση των ενοικίων, έπειτα από σχετική αναδιαπραγμάτευση, που περιόρισε το καταβαλλόμενο ποσό σε 6 εκατ. ευρώ.

Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται και όσον αφορά το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το 80% των υπηρεσιών του υπουργείου αναμένεται να μεταφερθούν στο κτίριο της Λ. Κηφισίας έως τα τέλη του έτους. Παράλληλα, θα ξενοικιαστούν τα 3-4 κτίρια που έχει νοικιάσει το υπουργείο Υγείας με ετήσιο μίσθωμα 200.000 ευρώ το καθένα, εξοικονομώντας επιπλέον 600.000-800.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή