Ο Τάκης Αθανασόπουλος πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Ο Τάκης Αθανασόπουλος πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέοι επικεφαλής που θα αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της χώρας ορίσθηκαν χθες. Καθήκοντα προέδρου στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αναλαμβάνει ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και με σημαντική καριέρα στην αυτοκινητοβιομηχανία Τoyota.

Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ ορίσθηκε ο κ. Γιάννης Εμίρης, διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής της Alpha Βank.

Αγνωστο παραμένει ακόμη αν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στη σύνθεση του Δ.Σ. του Ταμείου. Επίσης άγνωστος παραμένει ο χρόνος κατά τον οποίο θα αναλάβουν και τυπικά τα καθήκοντά τους τα νέα στελέχη. Υπενθυμίζεται ότι για να λειτουργήσει τυπικά το Δ.Σ. του Ταμείου, απαιτείται η έγκριση τόσο του προέδρου όσο και του διευθύνοντος συμβούλου από τη Βουλή. Πρακτικά τα δύο στελέχη θα πρέπει να ενημερωθούν τις επόμενες μια-δυο εβδομάδες και στη συνέχεια να γίνει η ακρόασή τους στη Βουλή. Ο τυπικός, αλλά και ουσιαστικός διορισμός τους, με την έννοια της δυνατότητας σύγκλησης του Δ.Σ., ενδεχομένως να γίνει μετά τη 15η Αυγούστου.

Πάντως χθες ο κ. Αθανασόπουλος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στα γραφεία του Ταμείου. Κατά τις συναντήσεις του με τα στελέχη του Ταμείου ενημερώθηκε άτυπα από τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστα Μητρόπουλο.

Ο κ. Αθανασόπουλος έχει μακρά εμπειρία ως στέλεχος επιχειρήσεων, ενώ ανήλθε σε υψηλές θέσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota. Διετέλεσε μέλος της ιδρυτικής ομάδας της Τoyota Ελλάς (1986) και ανέλαβε καθήκοντα εκτελεστικού αντιπροέδρου. Την περίοδο 1989-2000 κατείχε τη θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Τον Ιανουάριο του 2001 προσχώρησε στην Toyota Motor Marketing Europe, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του εκτελεστικού αντιπροέδρου και του γενικού διευθυντή λειτουργιών. Τον Ιούνιο του 2004 προήχθη σε γενικό διευθυντή της Toyota Motor Corporation και εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Toyota Motor Europe. Από τον Ιούλιο του 2006 είναι σύμβουλος της Toyota Motor Europe. Τον Φεβρουάριο του 2007 ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, από όπου παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2009.

Ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σπούδασε στο Institute of Technology του Illinois, όπου απέκτησε πτυχίο μηχανολόγου Παραγωγής, και μεταπτυχιακούς τίτλους (Master και Ph.D.) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Δίδαξε στο Loyola University του Σικάγου και στο Wright State University του Οχάιο, όπου και διετέλεσε βοηθός πρύτανη για τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα ως τακτικός καθηγητής στην έδρα της Οικονομικής των Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου διετέλεσε πρόεδρος των Τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης των Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, και πρύτανης του πανεπιστημίου.

Ο κ. Εμίρης είναι επικεφαλής της διευθύνσεως επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου Alpha Bank και μέλος του Δ.Σ. στις εταιρείες Alpha Finance και Alpha Ventures. Εργάζεται στον τραπεζικό τομέα από το 1991, αρχικά ως στέλεχος της Alpha Finance και εν συνεχεία ως διευθυντής των τομέων επενδυτικής τραπεζικής, εταιρικών κεφαλαιαγορών και Project Finance της Alpha Bank. Στον ρόλο αυτό, ήταν υπεύθυνος πολυάριθμων έργων ιδιωτικοποιήσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων, κεφαλαιαγορών και εταιρικών αναδιαρθρώσεων.

Επίσης, έχει συντονίσει την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου χρηματοδοτήσεων Project Finance, με έμφαση σε έργα ανάπτυξης υποδομών, ενέργειας και εκμεταλλεύσεως ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εχει επίσης εργασθεί ως ελεγκτής στις εταιρείες Price Waterhouse στη Νέα Υόρκη και Coopers and Lybrand στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή