ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντονες αντιδράσεις στη Γερμανία από τις δηλώσεις Ρέσλερ

Αντιδράσεις ακόμα και από στελέχη του κόμματός του προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, επιμένοντας στην άποψή του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μιλώντας στη Rheinische Post, ο Γερμανός αντικαγκελάριος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις έως τώρα προσπάθειες στην Ελλάδα και προσθέτει: «Λέγαμε πάντα ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή. Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες. Ως εκ τούτου οι δηλώσεις μου δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν». Τα προβλήματα της Αθήνας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι άλλωστε γνωστά, και στις χρηματαγορές, είπε ο Φ. Ρέσλερ και συμπλήρωσε πως εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βοήθεια. «Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών και θα έπρεπε να αποφασίσει η ίδια για την παραμονή της στην Ευρωζώνη».

Οι τοποθετήσεις του Φ. Ρέσλερ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από στελέχη του κόμματός του, όπως ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, τον κατηγόρησε για αντιεπαγγελματισμό.

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι επέρριψαν -και με αφορμή την αρνητική αξιολόγηση των προοπτικών της γερμανικής πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody’s- στον Φ. Ρέσλερ ότι θέτει σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γερμανίας. Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Κάρστεν Σνάιντερ δεν δίστασε, μάλιστα, να κάνει λόγο για απόλυση του Ρέσλερ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν ο εν ενεργεία υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας θέτει τόσο ανεύθυνα σε κίνδυνο τα χρήματα των φορολογουμένων, τότε η καγκελάριος θα έπρεπε να τον απολύσει».

Οξεία κριτική δέχθηκε ο Φ. Ρέσλερ και από τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt τόνισε ότι οι δηλώσεις Ρέσλερ «ανεβάζουν τα επιτόκια και κοστίζουν στη Γερμανία χρήματα και πιθανόν ακόμη και την πιστοληπτική της ικανότητα».

Οι επικρίσεις εναντίον του Γερμανού υπουργού Οικονομίας όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Και ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Κλάους-Πέτερ Φλόσμπαχ δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt ότι δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος να ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση σε αυτό το χρονικό σημείο και συνέστησε σε όλους να επιδείξουν περισσότερη υπευθυνότητα.