Υπέρ της παροχής πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα ο επίτροπος Αλμούνια

Υπέρ της παροχής πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα ο επίτροπος Αλμούνια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει χθες το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters περί επικείμενης νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η συζήτηση και ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τη χώρα μας συνεχίζονται στην Ευρώπη. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια, ανέφερε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να λύσει μόνη της. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να τη βοηθήσει με επιπλέον κεφάλαια, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η χώρα μας θα δεσμευθεί για την τήρηση των συμπεφωνημένων υποχρεώσεών της. Από την πλευρά του, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Γερμανία για θέματα προϋπολογισμού, δήλωσε ότι προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ενδεχομένως να καταστεί αναγκαία μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Δημόσιος τομέας και ιδιώτες θα πρέπει και πάλι να βοηθήσουν την Ελλάδα, υπό αυστηρούς όρους όμως… Η αναδιάρθρωση θα ήταν μία λύση», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει να αναμένουμε την έκθεση της τρόικας, ενώ η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο μεταξύ έκτακτο Eurogroup θα διεξαχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στις 14 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο, πριν από την προγραμματισμένη άτυπη συνάντηση του ΕCΟFΙστο νησί. Δεν αποκλείεται επίσης, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεδριάσουν – είτε κατ’ ίδίαν, είτε με τηλεδιάσκεψη – και μία ακόμη φορά, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα στα θέματα που πιθανότατα θα βρεθούν στην ατζέντα των συνεδριάσεων είναι και η κατάσταση στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι ασαφές αν οι υπουργοί Οικονομικών θα είναι σε θέση να λάβουν απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης προς τη χώρα μας. Και αυτό διότι, όπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί, η αποστολή της τρόικας θα επιστρέψει εκ νέου στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, για να συνεχίσει την αξιολόγηση του Προγράμματος Προσαρμογής.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων που δέχθηκε, ο κ. Κολομπανί αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η μετάθεση της αποστολής της τρόικας για τον Σεπτέμβριο (από τον Αύγουστο που προβλεπόταν) συνεπάγεται νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πάντως χθες στην «Κ» ότι δεν περιμένουν κάποια καθυστέρηση και ότι η τρόικα θα είναι στην Αθήνα από τον Αύγουστο.

Ο κ. Κολομπανί αρνήθηκε να σχολιάσει επίσης το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο οι προβολές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για το 2020 είναι «τραγικές». Αρκέστηκε απλώς να διαβεβαιώσει για μία ακόμη φορά ότι «θα βρεθεί μία λύση» στο ζήτημα της κάλυψης των ταμειακών αναγκών της Ελλάδας στο τέλος Αυγούστου, όταν και η χώρα μας θα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ. Υπογραμμίζεται ότι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα στα Eurogroup των αρχών Σεπτεμβρίου, τότε η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Ο προγραμματισμός αυτός βεβαίως θα μπορούσε φυσικά να ανατραπεί, όχι μόνο λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα, αλλά και λόγω της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης στην Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή