Αύξηση του τέλους ΑΠΕ και «ψαλίδι» στις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά

Αύξηση του τέλους ΑΠΕ και «ψαλίδι» στις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δραστική μείωση των εγγυημένων τιμών (feed-in-tariff) της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ). Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν και τα οικιακά φωτοβολταϊκά, καθώς εξετάζονται τα πρώτα σενάρια για φορολόγηση των παραγόμενων από αυτά εισοδημάτων, ενώ εκτός περικοπών μένουν προς το παρόν τα αιολικά και υδροηλεκτρικά. H αύξηση του τέλους ΑΠΕ φαίνεται να είναι αναπόφευκτη, γίνονται ωστόσο προσπάθειες να περιοριστεί κατά το δυνατόν για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από τη συνακόλουθη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Ενέργειας, Ασημάκη Παπαγεωργίου, με φορείς των ΑΠΕ στην οποία συμμετείχε και η διοίκηση της ΔΕΗ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την κάλυψη του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Με τη χαρακτηριστική φράση «εάν δεν συνεργαστούμε για να βρούμε λύση, θα βρεθούμε όλοι μαζί στον αέρα», ο κ. Παπαγεωργίου έκανε σαφή στους συνομιλητές του την κρισιμότητα της κατάστασης και τους κάλεσε να συναινέσουν στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν πολύ άμεσα.

Οι συναντήσεις του υφυπουργού με τους φορείς της αγοράς θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα, καθώς το αργότερο την Τετάρτη το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να εμφανίσει στην τρόικα το πακέτο μέτρων για τις ΑΠΕ που προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο.

Μέχρι την Τετάρτη, ο υπουργός θα πρέπει να έχει πάρει αποφάσεις για το ποσοστό μείωσης της ταρίφας των φωτοβολταϊκών και για το εάν αυτό θα συνδυασθεί και με επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται φωτοβολταϊκά, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό. Δεσμεύτηκε, πάντως, ότι ούτε οι μειώσεις στις ταρίφες ούτε η επιβολή έκτακτης εισφοράς θα έχουν αναδρομική ισχύ, που σημαίνει ότι δεν θα θιγούν τα λειτουργούντα έργα. Σε ό,τι αφορά τις συμβολαιοποιημένες επενδύσεις, αυτές δηλαδή που έχουν υπογράψει σύμβαση με το ΛΑΓΗΕ με συγκεκριμένη τιμή αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, συζητείται η μείωση του προβλεπόμενου χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους από 18 μήνες σε 9.

Μέχρι την προσεχή Τετάρτη θα πρέπει επίσης να αποφασιστεί το ύψος αύξησης του τέλους ΑΠΕ. Στη χθεσινή σύσκεψη η αύξηση που προτείνει η PAE στα 17-19 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 5,9 ευρώ που είναι σήμερα, κρίθηκε απ’ όλους απαγορευτική και αυτό που έγινε αντιληπτό στους παρευρισκομένους είναι ότι ο υπουργός επιδιώκει τον περιορισμό της τουλάχιστον κατά το ήμισυ. H δυνατότητα αυτή θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα βρεθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν τα απαραίτητα έσοδα για την κάλυψη του τρέχοντος ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, το οποίο ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Ενα από τα πρόσθετα μέτρα είναι η αύξηση του ειδικού τέλους λιγνίτη. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων του 2013 προκαταβολικά, καθώς και η ενεργοποίηση της ρύθμισης που προβλέπει χρηματοδότηση των ΑΠΕ και από το τέλος EPT.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή