Στην Τράπεζα Πειραιώς το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ

Στην Τράπεζα Πειραιώς το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη φάση αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος περνάει μέσα από την ανάκληση της άδειας της ΑΤΕbank και τη μεταβίβαση των καταθέσεων καθώς και του υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου της στην Τράπεζα Πειραιώς. Η μεταβίβαση περιλαμβάνει το δίκτυο καταστημάτων, το σύνολο των καταθέσεων, που υπολογίζονται στα 15 δισ. ευρώ, και τους εργαζομένους στην τράπεζα και τις μεταβιβαζόμενες θυγατρικές, δηλαδή περί τα 5.700 άτομα.

Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, «η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» και αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος των κεφαλαίων που θα αναλάβει να καλύψει το ΤΧΣ, πληροφορίες κάνουν λόγο για 6,5 δισ. ευρώ περίπου.

Η μεταβίβαση έκλεισε αργά χθες το απόγευμα, και η Τράπεζα Πειραιώς ήταν και η μόνη που κατέθεσε δεσμευτική πρόταση για την απορρόφηση της ΑΤΕbank. Για την τράπεζα είχε ενδιαφερθεί σε αρχική φάση και η Eurobank, η οποία ωστόσο δεν επέμεινε μέχρι τέλους. Η λύση που δίνεται για την ΑΤΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι «με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και την εν γένει χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ενώ σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς διαβεβαιώνει για τη διασφάλιση όλων των θέσεων απασχόλησης, σημειώνοντας πως «η διοίκηση δεσμεύεται».

Από τη Δευτέρα, όλο το δίκτυο των καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία ATEbank και όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα περιγράφει στη σχετική απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων το ακριβές ύψος του δανειακού χαρτοφυλακίου που μεταβιβάζεται, όπως επίσης και το ύψος των καταθέσεων που αναλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση του ονόματος του εκκαθαριστή, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο κ. Νίκος Μαράντος. Η λύση της μεταβίβασης προκρίθηκε στο πλαίσιο της ανάγκης κάλυψης του κεφαλαιακού ανοίγματος της ΑΤΕ, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε στοιχίσει στο Δημόσιο περί τα 5,5 δισ. ευρώ και, μετά το PSI, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είχε υποχωρήσει πολύ κάτω από το απαιτούμενο όριο. Οποιαδήποτε άλλη λύση κρίθηκε κοστοβόρος, καθώς θα στοίχιζε επιπλέον 5 δισ. ευρώ, χωρίς η σχετική δυνατότητα να υπάρχει λόγω των δεσμεύσεων του Μνημονίου.

Οπως διευκρίνισε η ΤτΕ: «Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα». Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, στα μεταβιβαζόμενα στοιχεία του ενεργητικού περιλαμβάνονται η Αγροτική Ασφαλιστική και το σύνολο των εταιρειών που ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων η θυγατρική της Ρουμανίας. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία του ενεργητικού που δεν εντάσσονται στη χρηματοοικονομική δραστηριότητα και όπως διευκρινίζει η ΤτΕ, «οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο».

Οι δύο όμιλοι, σημειώνει η Πειραιώς στην ανακοίνωσή της, «δημιουργούν έναν ισχυρό εγχώριο τραπεζικό οργανισμό, που παρέχει απόλυτη προστασία στον αγροτικό κόσμο, καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών, καταθετών και δανειοληπτών, ποιότητα υπηρεσιών και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας, με σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ. Το προσωπικό του ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας».

Η πρώτη αντίδραση για το θέμα υπήρξε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε ότι «θα επιδιώξει να διερευνηθεί η ύπαρξη σοβαρών ευθυνών από την κυβέρνηση επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία και οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε εκκαθάριση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή