Ελεγχοι εξπρές, με την παροχή κινήτρων αντί περαίωσης

Ελεγχοι εξπρές, με την παροχή κινήτρων αντί περαίωσης

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί της περαίωσης το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ελέγχους εξπρές που θα συνοδεύονται με κίνητρα, όπως μείωση των προσαυξήσεων και πολλές δόσεις για την καταβολή των επιπλέον φόρων που προκύπτουν. Περίπου 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα ενταχθούν στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο στοχεύει στην είσπραξη εντός του τρέχοντος έτους ποσού που μπορεί να φθάσει υπό προϋποθέσεις τα δύο δισ. ευρώ.

Το αρχικό σχέδιο της περαίωσης των ανέλεγκτων υποθέσεων φαίνεται ότι δεν προχώρησε, παρά τις μαζικές προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Η ηγεσία του δεν ήθελε στην παρούσα φάση να πιέσει την τρόικα για μία ακόμη χαριστική ρύθμιση, με αποτέλεσμα να αποφασίσει μία νέα διαδικασία που θα δώσει την ευκαιρία σε αρκετές επιχειρήσεις να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις με συνοπτικό έλεγχο και κίνητρο τη μείωση των προσαυξήσεων. Στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται 100.000 επιτηδευματίες που δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων 2000 – 2009.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εφορίες θα εκδίδουν τις εντολές ελέγχου και αμέσως τα ειδικά ελεγκτικά κλιμάκια που θα συσταθούν θα διενεργούν ελέγχους με συνοπτικές ελεγκτικές επαληθεύσεις. Κάθε έλεγχος θα διαρκεί 3 ημέρες, θα γίνεται δε με συγκεκριμένα κριτήρια. Εφόσον προκύπτουν παραβάσεις θα γίνεται μείωση των προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέγει κάθε επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δόσεις θα φθάνουν μέχρι και τις 36. Μάλιστα οι ελεγκτές θα λαμβάνουν υπόψη τους και αντικειμενικά στοιχεία που θα προσκομίζουν οι επιτηδευματίες από τα οποία θα προκύπτουν ότι λόγοι ανωτέρας βίας επηρεάσαν αρνητικά την πορεία της επιχείρησης.

Οσοι πάντως δεν αποδεχθούν τα αποτελέσματα των συνοπτικών ελέγχων θα βρεθούν αντιμέτωποι με τακτικούς ελέγχους, που σημαίνει έλεγχοι σε βάθος και καταβολή των προστίμων χωρίς δόσεις και υψηλότερες προσαυξήσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι έλεγχοι θα γίνουν κατά προτεραιότητα σε όσους επιτηδευματίες:

1. Εχουν ουσιαστικές παραβάσεις του ΚΒΣ ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.

2. Δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.

3. Εχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.

4. Εχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές.

5. Εχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων.

6. Εχουν δηλώσει μεγάλα ποσά δαπανών.

7. Δεν προσδιόρισαν ορθά τα καθαρά κέρδη τους.

8. Εμφανίζουν αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ.

9. Εχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα που δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη.

10. Εχουν υποβάλει δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει χαμηλός συντελεστής μικτού και καθαρού κέρδους.

11. Εχουν κάνει χρήση αναπτυξιακών νόμων.

Ληξιπρόθεσμα χρέη

Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι προωθούνται μέτρα διευκόλυνσης της αποπληρωμής των χρεών προς το Δημόσιο, καθώς και διαχωρισμός του αδικήματος της φοροδιαφυγής από εκείνο της μη αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο. «Πρέπει να διαχωρίσουμε το αδίκημα της φοροδιαφυγής γι’ αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν για ένα μεγάλο ποσό, από το ζήτημα των χρεών προς το Δημόσιο» ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης. «Εχω συνεννοηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης να αλλάξουμε το καθεστώς» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο εστιάζει το ενδιαφέρον του στον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που «δραπέτευσαν» από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τον έλεγχο καταθέσεων του εξωτερικού, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων. Ο υφυπουργός στην απάντησή του σημείωσε ότι με το περιουσιολόγιο θα αποκαλυφθούν περιπτώσεις εκείνων που με τα εισοδήματά τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την περιουσία που έχουν αποκτήσει. Ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε την προαναγγελία της κυβέρνησης ότι με ειδική νομοθετική ρύθμιση όσοι δεν έχουν δηλώσει έσοδα θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να το κάνουν και να επιστρέψουν οι καταθέσεις χωρίς πρόβλημα στη χώρα μας. Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Οικονομικών συνεχίζει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη τη φορολόγηση των «μυστικών» καταθέσεων που διαθέτουν οι Ελληνες στην Ελβετία. Οπως φαίνεται η Ελλάδα θα ακολουθήσει το γερμανικό σχέδιο φορολόγησης των καταθέσεων Γερμανών υπηκόων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή