Ευκολίες πληρωμής για φόρους, ληξιπρόθεσμα

Ευκολίες πληρωμής για φόρους, ληξιπρόθεσμα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο επιμήκυνσης της αποπληρωμής φόρων και ληξιπρόθεσμων οφειλών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει καταβάλουν 6,5 δισ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος και 3 δισ. ευρώ για τους φόρους στα ακίνητα, τη στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Το τριπλό πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων θα περιλαμβάνει:

1. Επέκταση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε 60 δόσεις από 12 και αύξηση του αριθμού των οφειλετών που θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Με την ισχύουσα ρύθμιση, που λήγει στις 31 Ιουλίου, δικαίωμα υπαγωγής έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 75.000 ευρώ. Το νέο σενάριο προβλέπει ότι θα μπορούν να υπαχθούν και οφειλέτες με χρέη έως και 50.000 ευρώ και επιχειρήσεις με χρέη έως 250.000 ευρώ.

2. Τμηματική καταβολή του φόρου εισοδήματος σε δέκα δόσεις για τους φορολογουμένους που έχουν εισοδήματα έως και 100.000 ευρώ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να τεθεί σε ισχύ η σχετική ρύθμιση μέχρι την Τρίτη. Στην περίπτωση που η ρύθμιση τεθεί σε ισχύ μετά την 31η Ιουλίου, οι υπόχρεοι που έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα με ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης μέχρι 31/7 θα πρέπει να καταβάλουν τους φόρους που αναλογούν και το υπόλοιπο ποσό θα κατανεμηθεί σε 10 δόσεις.

3. Νέου τύπου περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων με εξπρές συνοπτικούς ελέγχους. Η ρύθμιση θα αφορά περίπου 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη περαίωση.

Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της τρόικας, που πολλές φορές έχει εναντιωθεί στις χαριστικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, η κακή πορεία των εσόδων φαίνεται ότι θα κάμψει τις αντιστάσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή