Μεγάλες εκπτώσεις, συνεχείς υποχωρήσεις στην αγορά κατοικίας

Μεγάλες εκπτώσεις, συνεχείς υποχωρήσεις στην αγορά κατοικίας

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι εκπτώσεις επισήμως να διαρκούν έως τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο στην αγορά κατοικίας θα… συνεχιστούν για αρκετούς ακόμα μήνες, όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και περίπου δύο χρόνια. Και μάλιστα, θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικά «ελκυστικές», αφού σήμερα μπορεί κανείς να αποκτήσει νεόδμητη κατοικία με έκπτωση ακόμα και 50% σε σχέση με την αρχική τιμή της. Τα παραδείγματα είναι αρκετά και αφορούν σχεδόν κάθε περιοχή του Λεκανοπεδίου, ενώ σταδιακά επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες από μεσιτικά γραφεία, κατασκευαστής στο Παγκράτι προσφέρει νεόδμητο διαμέρισμα 80 τ.μ. αντί ποσού 1.500 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.500 ευρώ/τ.μ. που ήταν η αρχική ζητούμενη τιμή, μια έκπτωση, δηλαδή, της τάξεως του 40%. Επίσης, στην περιοχή της Νίκαιας, κατασκευαστής ζητάει 1.200 ευρώ/τ.μ. για νεόδμητο διαμέρισμα, δηλαδή σχεδόν όσο το κόστος κατασκευής (μαζί με την αγορά του οικοπέδου), έναντι αρχικής τιμής 2.000 ευρώ/τ.μ., δηλαδή επίσης έκπτωση κατά 40%. Σε άλλη περίπτωση, στο Χαλάνδρι, διαμέρισμα κατασκευασμένο το 2009, και απούλητο μέχρι σήμερα, προσφέρεται αντί ποσού 1.500 ευρώ/τ.μ. (140.000 ευρώ συνολικά). Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η μέση ζητούμενη τιμή στην περιοχή διαμορφώνεται σε 2.700 – 3.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στο απόγειό τους την περίοδο 2006-2007 οι τιμές πώλησης είχαν αγγίξει ακόμα και τα 3.500 ευρώ/τ.μ., χωρίς κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης από τον αγοραστή.

Αυτή ακριβώς είναι σήμερα η ουσιαστικότερη διαφορά, δηλαδή η δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Οπως επισημαίνει ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Search & Find, είναι ελάχιστοι πλέον οι κατασκευαστές που έχουν ακόμα αντοχές και δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν ιδιαίτερα τις ζητούμενες τιμές τους.

Πτωχεύσεις

«Το 25% των κατασκευαστών βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες του χώρου προχωρούν σε σοβαρές εκπτώσεις, συνήθως από 40% έως και 60%, ενώ ένα επιπλέον 60% των κατασκευαστών επίσης προχωρεί σε σημαντικές εκπτώσεις έως και κατά 30%-35%, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πώληση», αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος. Το πρόβλημα για τους κατασκευαστές είναι ότι η ζήτηση είναι αναιμική, καθώς ελάχιστοι έχουν δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αναβάλλουν την απόκτηση κατοικίας λόγω των οικονομικών συνθηκών και της προσδοκίας για περαιτέρω μειώσεις.

Γεγονός είναι πάντως ότι καθημερινά πληθαίνουν οι περιπτώσεις κατασκευαστών που επιχειρούν να ξεφορτωθούν απούλητα ακίνητα, τα οποία πανελλαδικά εκτιμάται ότι κυμαίνονται από 200.000 έως 270.000. Πριν από μόλις λίγους μήνες, δύσκολα συναντούσε κανείς στην αγορά εκπτώσεις μεγαλύτερες από 25%, ενώ σήμερα όλο και περισσότεροι σπεύδουν σε μειώσεις άνω του 30%.

Η τάση αυτή έλαβε γενικευμένο χαρακτήρα από τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι φόροι κατοχής ακινήτων και κυρίως ο ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας), που έχει πλήξει τους κατασκευαστές. Επιπλέον, ενόψει της αναθεώρησης του φορολογικού πλαισίου και της, όπως όλα δείχνουν, καθιέρωσης ενός νέου ενιαίου φόρου για τα ακίνητα, με πιο διευρυμένη βάση, πολύ δύσκολα θα αποφύγουν οι κατασκευαστές την καταβολή του εν λόγω φόρου.Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Δανό, επικεφαλής της Δανός & Συνεργάτες BNP Paribas Real Estate, οι τιμές θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε τροχιά διόρθωσης, η οποία θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια με τον ίδιο ρυθμό, τουλάχιστον όσο η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση δανεισμού. Αν τα δεδομένα αλλάξουν απότομα προς το χειρότερο, ενδέχεται και οι τιμές να επηρεαστούν αναλόγως, εκτιμά ο ίδιος.

Υποχώρηση

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι τιμές κατοικιών συνολικά υποχώρησαν 9,3%, ενώ για τα νεόδμητα έως 5 ετών η υποχώρηση είναι 10,3% και για τα παλαιά 8,6%, δείγμα των σημαντικών εκπτώσεων των κατασκευαστών. Στην Αττική, η υποχώρηση των τιμών έφτασε το 11,7% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Τι ζητεί η ομοσπονδία κατασκευαστών

Δεδομένης της υποχρέωσης καταβολής ΕΤΑΚ, ΦΑΠ και ΦΜΑΠ από τους κατασκευαστές κατοικιών, εξέλιξη που έχει τροφοδοτήσει τις μεγαλύτερες εκπτώσεις των τελευταίων μηνών, δεν προκαλεί έκπληξη το αίτημα της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών & Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ) για την κατάργηση της υποχρέωσης αυτής για ακίνητα που δεν έχουν πουλήσει. Παράλληλα, στις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που ζητεί η ΟΜΚΟΕΕ περιλαμβάνονται η αναστολή του νόμου που αφορά τον ΦΠΑ στα ακίνητα έως το 2015, όπως επίσης και η κατάργηση του «πόθεν έσχες» για αγορά οικοπέδου και ανέγερσης ακινήτου από οικοδομικές επιχειρήσεις κάθε είδους. Επιπλέον, γίνεται λόγος για μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων σε 4% επίσης μέχρι το 2015, ενώ ζητούνται και μέτρα για την επιστροφή των ελληνικών κεφαλαίων και την τόνωση των επενδύσεων σε ακίνητα από τους Ελληνες της Ομογένειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή