Μία απόφαση που «κλείδωσε» επτά ΞΕΝΙΑ

Μία απόφαση που «κλείδωσε» επτά ΞΕΝΙΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι κανόνας. Εμπόδια στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας δεν δημιουργούν μόνον οι καταπατητές και οι αυθαίρετοι οικιστές. Σοβαρά εμπόδια βάζει ενίοτε και η δημόσια διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τα ΞΕΝΙΑ και το υπουργείο Πολιτισμού. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, σε ένα μάλλον αδιάφορο νομοσχέδιο, πέρασε ρύθμιση με την οποία μεταβίβασε σε δήμους αλλά και στο υπουργείο Πολιτισμού επτά μονάδες ΞΕΝΙΑ, για τις οποίες είχε συνταχθεί μελέτη εμπορικής αξιοποίησης.

Η απόφαση γι’ αυτή τη μεταβίβαση ελήφθη παρόλο που το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) είχε αντιταχθεί, ενώ επιπλέον είχε διαμηνύσει στον ίδιο τον υπουργό ότι θα είναι δύσκολη η αξιοποίησή τους από τους ΟΤΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, είχε αποφασιστεί να σταλεί μια πρόταση αξιοποίησης των μονάδων ΞΕΝΙΑ από μεγάλους επενδυτικούς/ξενοδοχειακούς οίκους. Η πρόταση θα απευθυνόταν (κυρίως) σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, οι οποίες θα ήταν διαθέσιμες να αναλάβουν είτε το σύνολο είτε μέρος των μονάδων ΞΕΝΙΑ, που βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της χώρας, με στόχο τη μετατροπή τους σε υψηλού επιπέδου τουριστικό προορισμό.

Η πρόταση όμως δεν άρεσε στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες άρχισαν να αντιδρούν στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο τότε υπουργός κ. Γερουλάνος, παρόλο που είχε ειδοποιηθεί για τις αντιδράσεις από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και για τους λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να κατακερματιστεί η δημόσια περιουσία των ΞΕΝΙΑ, τελικώς πήρε άλλες αποφάσεις, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, μεταβίβασε την ιδιοκτησία πέντε μονάδων ΞΕΝΙΑ σε δήμους, ενώ δύο μονάδες πέρασαν στην ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού.

Μέχρι τότε, ιδιοκτήτης των ΞΕΝΙΑ ήταν ο ΕΟΤ με φορέα διαχείρισης την ΕΤΑΔ.

Ειδικότερα, στον νόμο 4049/2012, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, οι μονάδες ΞΕΝΙΑ Σπάρτης, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αρτας μεταβιβάστηκαν στους ομώνυμους δήμους. Στο υπουργείο Πολιτισμού μεταβιβάστηκαν οι μονάδες ΞΕΝΙΑ της Ολυμπίας και της Σαμοθράκης. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες μεταβιβάσεις περιλαμβάνονται στον ν. 4049, που αφορά την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα (αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόμπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις).

Τώρα, το ΤΑΙΠΕΔ θα επιχειρήσει την πώληση των 16 μονάδων ΞΕΝΙΑ που έχουν απομείνει και οι οποίες παραμένουν στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή