Οδοιπορικά, πρόσθετες παροχές και εξοπλισμός στο μικροσκόπιο της τρόικας

Οδοιπορικά, πρόσθετες παροχές και εξοπλισμός στο μικροσκόπιο της τρόικας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτικούς τρόπους περιστολής των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναζητούν οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου και των Γενικών Επιτελείων, στην περίπτωση που οι επικεφαλής της τρόικας δεν αποδεχθούν τις περικοπές ύψους 670 εκατ. ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα που προτείνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται μια σειρά από κωδικούς του προϋπολογισμού του υπουργείου, συνολικού ύψους 4,11 δισ. ευρώ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε πρώτη φάση σε τρεις κωδικούς που αφορούν μεν λειτουργικά έξοδα των Ενόπλων Δυνάμεων, σχετίζονται δε με τις αποδοχές του στρατιωτικού προσωπικού. Πρόκειται για τους κωδικούς των οδοιπορικών, των πρόσθετων και παρεπόμενων παροχών των ενστόλων, καθώς και τον κωδικό των προμηθειών αγαθών και κεφαλαιακού εξοπλισμού, οι οποίοι συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό απορροφούν ετησίως περισσότερα από 680 εκατ. ευρώ.

Εξοικονόμηση 30 εκατ.

Αναλυτικότερα, το κονδύλι που διατίθεται για τις μετακινήσεις του στρατιωτικού προσωπικού ξεπερνά τα 217 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή, «με τον κατάλληλο εξορθολογισμό μπορούν να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ». Για τις προμήθειες κεφαλαιακού εξοπλισμού δαπανώνται ετησίως περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, ενώ για υπερωρίες, νυχτερινά και για μια σειρά πρόσθετων παροχών διατίθενται κάθε χρόνο 63 εκατ. ευρώ.

Παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου τα τελευταία δύο χρόνια για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, ο προϋπολογισμός των ανωτέρω κωδικών παραμένει στα ίδια επίπεδα, ως αντιστάθμισμα των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Στο ΥΠΕΘΑ θεωρούν ότι ο εξορθολογισμός των λειτουργικών δαπανών αναπόφευκτα θα επιφέρει περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές του στρατιωτικού προσωπικού το οποίο ήδη βρίσκεται οικονομικά στα όριά του. «Ολοι συμμεριζόμαστε την ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες περικοπές σε όσους υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες μέχρι σήμερα ανέρχονται στο 37%», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συζήτηση των δύο ανδρών εστιάστηκε στον τρόπο περιστολής δαπανών για τη διετία 2013-2014 καθώς και στο θέμα των ισοδύναμων μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η οριζόντια περικοπή 12% στο ειδικό μισθολόγιο, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά η Ν.Δ. και επιμένει σήμερα η κυβέρνηση.

Ειδικό μισθολόγιο

Σύμφωνα με πηγή του ΥΠΕΘΑ, για το ζήτημα του ειδικού μισθολογίου προτείνεται η μείωση των προβλεπόμενων πιστώσεων για εξοπλιστικές δαπάνες κατά 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και 120 εκατ. για την επόμενη χρονιά.

Από τις εξοπλιστικές δαπάνες θα περικοπούν κονδύλια προκειμένου να μειωθεί ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 300 εκατ. ευρώ θα κοπούν για το 2012, 451 εκατ. ευρώ για το 2013 και 228 εκατ. ευρώ για το 2014.

Εντούτοις, θεωρείται πολύ πιθανό η τρόικα να μην αποδεχθεί εξ ολοκλήρου την περιστολή των δαπανών του υπουργείου Αμυνας μόνο από το σκέλος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς απαιτεί τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, πέραν του εξορθολογισμού των παραπάνω κωδικών, η επανεξέταση του καθεστώτος χορήγησης των επιδομάτων κινδύνου, ύψους περίπου 65 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως επίσης και η περικοπή του επιδόματος εξομάλυνσης διαφορών μισθολογίων συνολικού κόστους 163,4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή