Τριπλό πακέτο ρυθμίσεων για πληρωμή των φόρων

Τριπλό πακέτο ρυθμίσεων για πληρωμή των φόρων

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζητώντας τη λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων που αφενός θα βοηθήσουν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αφετέρου θα δώσουν τον τόνο μιας επιπλέον ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, η κυβέρνηση προχωρεί σε τριπλό πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων, που θα περιλαμβάνει: α) Επέκταση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. β) Τμηματική καταβολή του φόρου εισοδήματος. γ) Νέου τύπου περαίωση που θα συνοδεύεται από συνοπτικό έλεγχο.

Παρά τις κυβερνητικές προθέσεις, το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της τρόικας, που πολλές φορές μέχρι σήμερα έχει εναντιωθεί στην εφαρμογή οποιουδήποτε είδους χαριστικών ρυθμίσεων. Ωστόσο, η κακή πορεία των εσόδων και η αδυναμία καταβολής των φόρων από τους φορολογούμενους φαίνεται ότι θα κάμψουν τις αντιστάσεις της. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι το τέλος του έτους (εφόσον δεν εγκριθεί η ρύθμιση για τμηματική καταβολή) 6,5 δισ. ευρώ που αφορούν τον φόρο εισοδήματος και 3 δισ. ευρώ για τους φόρους στα ακίνητα.

Ηδη, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης επεξεργάζεται διάφορα σενάρια που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στα στελέχη της τρόικας, καθώς και τις γενικές κατευθύνσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή προέχει η τόνωση των δημόσιων εσόδων και, όπως φαίνεται, αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσω κάποιων ρυθμίσεων, διαφορετικά θα δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλετών, ενώ αρκετές μικρές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με γενικότερη στάση πληρωμών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει:

1. Ληξιπρόθεσμα χρέη. Το οικονομικό επιτελείο προωθεί νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, επεκτείνοντας τις δόσεις από 12 σε 60. Με την ισχύουσα ρύθμιση, που λήγει στις 31 Ιουλίου, δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 75.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η πλειονότητα των οφειλετών χρωστάει ποσά που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, αλλά λόγω της οικονομικής συγκυρίας είναι δύσκολο να καταβληθούν σε 12 δόσεις. Αυτή είναι και η επιχειρηματολογία του υπουργείου, σε συνδυασμό με τους δεκάδες φόρους που πρέπει να καταβάλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους. Εκτός από τις 60 δόσεις, η ηγεσία του θα επιδιώξει την αύξηση του αριθμού των οφειλετών που θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Δηλαδή να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και οφειλέτες με χρέη έως και 50.000 ευρώ και επιχειρήσεις με χρέη μέχρι 250.000 ευρώ.

2. Τμηματική καταβολή. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων την Τρίτη. Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών προλάβει και θέσει σε ισχύ τη ρύθμιση για τμηματική καταβολή των φόρων πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής (31 Ιουλίου), οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως και 100.000 ευρώ μπορούν να υπαχθούν σε αυτή και να πληρώσουν τους φόρους σε δέκα δόσεις.

Στην περίπτωση που η ρύθμιση τεθεί σε ισχύ μετά την 31η Ιουλίου, οι υπόχρεοι που έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα με ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης μέχρι 31/7 θα πρέπει να καταβάλουν τους φόρους που αναλογούν και το υπόλοιπο ποσό να κατανεμηθεί σε 10 δόσεις.

3. Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων αλλά με συνοπτικούς ελέγχους. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο με συνοπτικούς ελέγχους και να περαιώνει με αυτόν τον τρόπο τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις. Με ελέγχους-εξπρές που θα συνοδεύονται από κίνητρα, όπως μείωση των προσαυξήσεων και πολλές δόσεις για την καταβολή των επιπλέον φόρων που προκύπτουν, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει υπό προϋποθέσεις δύο δισ. ευρώ.

Στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται 100.000 επιτηδευματίες που δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων 2000-2009.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εφορίες θα εκδίδουν τις εντολές ελέγχους και αμέσως τα ειδικά ελεγκτικά κλιμάκια που θα συσταθούν θα διενεργούν ελέγχους με συνοπτικές ελεγκτικές επαληθεύσεις. Κάθε έλεγχος θα διαρκεί τρεις ημέρες και θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Εφόσον προκύπτουν παραβάσεις, θα γίνεται μείωση των προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέγει κάθε επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δόσεις θα φθάνουν μέχρι και τις 36.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή