ΣΔΟΕ: 200 «φτωχοί» με καταθέσεις στο εξωτερικό

ΣΔΟΕ: 200 «φτωχοί» με καταθέσεις στο εξωτερικό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται 200 Ελληνες που «έβγαλαν» οικονομίες εκατοντάδων εκατ. ευρώ σε τράπεζες εξωτερικού, ενώ την ίδια στιγμή δήλωναν χαμηλά εισοδήματα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και ήδη έχει ξεκινήσει ελέγχους στις φορολογικές τους δηλώσεις με έτος αφετηρίας το 2000. Στόχος των ελεγκτών του ΣΔΟΕ είναι να διαπιστώσουν εάν τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιολογούνται, ή αν πρόκειται για αδήλωτα εισοδήματα ή αν είναι προϊόν ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η λίστα των 200 που «φυγάδευσαν» τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού προέρχεται από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΓΓΠΣ με βάση τα στοιχεία που ελήφθησαν από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Στη λίστα υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων οι οποίοι σε μία μέρα έβγαλαν εκτός Ελλάδας τεράστια ποσά. Για παράδειγμα, ένας εκ των 200 κατέθεσε σε ξένη τράπεζα σε μία μέρα το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, ενώ ένας άλλος «φυγάδευσε» περί τα 70.000.000 ευρώ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι πρόκειται για φοροδιαφυγή. Υποχρέωση ωστόσο του ΣΔΟΕ είναι να ελέγξει τις υποθέσεις αυτές. Στο μεταξύ, μετά τη μακρά προεκλογική περίοδο αρχίζουν πάλι οι συζητήσεις για τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε την επανενεργοποίηση της διαδικασίας για την υπογραφή της σύμβασης με τις ελβετικές αρχές για τη φορολόγηση των καταθέσεων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων που διατηρούν Ελληνες σε ελβετικές τράπεζες. Η συμφωνία θα είναι στα πρότυπα της συμφωνίας που υπέγραψαν οι ελβετικές με τη Γερμανία και η οποία προβλέπει αναδρομική επιβολή φόρου με συντελεστές φόρου από 21% έως 41% στα αδήλωτα γερμανικά κεφάλαια που βρίσκονται σε ελβετικούς λογαριασμούς. Επίσης, φορολόγηση με συντελεστή 50% για όσους κληρονομούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και δεν θέλουν να τους δηλώσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή