ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως με βάση την πτώση των ενοικίων στην αγορά γραφείων

Οι αγορές γραφείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατατάσσονται στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως, με βάση την πτώση των ενοικίων κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου (Μάρτιος 2011 – Μάρτιος 2012), σύμφωνα με σχετική ετήσια έρευνα της CBRE, που καλύπτει 133 πόλεις. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην τρίτη θέση με μείωση της τάξεως του 16,3%, ενώ η Αθήνα στην πέμπτη θέση με κάμψη των ενοικίων κατά 13,5%. Τη μεγαλύτερη μείωση είχε η αγορά του Χονγκ Κονγκ με 17,2% (187 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως), αν και η πτώση αυτή δεν ήταν ικανή για να «εκθρονίσει» την πόλη της Ασίας από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, καθώς παραμένει η ακριβότερη για την ενοικίαση γραφείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αφορά συνολικά το κόστος κατοχής γραφειακών χώρων, δηλαδή τόσο τα ενοίκια, όσο και τα λειτουργικά έξοδα (κοινόχρηστα, φόροι, δαπάνες συντήρησης κ.ο.κ.), τα οποία όμως αφορούν ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής δαπάνης.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν, πέραν των δύο ελληνικών πόλεων και του Χονγκ Κονγκ, το Αμπου Ντάμπι (-16,7%) που κατετάγη στη δεύτερη θέση και το Δουβλίνο στην Ιρλανδία, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση με μείωση της τάξεως του 13,6%. Προ ολίγων εβδομάδων, η CBRE είχε επισημάνει ότι τα ενοίκια των ποιοτικότερων γραφείων της Αθήνας, βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 17 ετών κατά το πρώτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το ύψος των ενοικίων για γραφεία στο ακριβότερο σημείο του λεκανοπεδίου διαμορφώθηκε σε 288 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση, ή 24 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, απόρροια της οικονομικής κρίσης, του καταιγισμού αιτημάτων αναδιαπραγμάτευσης ενοικίων από τις επιχειρήσεις και της χαμηλής ζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα ενοίκια γραφείων αντίστοιχων προδιαγραφών άγγιζαν ακόμα και τα 35 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως.

Οπως προκύπτει από την έρευνα της CBRE, από τις 50 ακριβότερες αγορές γραφείων, οι 19 βρίσκονται πλέον στην περιοχή της Ασίας, οι 19 στην Ευρώπη και οι 12 στην Αμερική. Μάλιστα, από τις δέκα ακριβότερες, οι έξι βρίσκονται στην Ασία, δείγμα της σημαντικής ανάπτυξης των οικονομιών των εν λόγω χωρών. Από ευρωπαϊκής πλευράς, το Γουέστ Εντ του Λονδίνου βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με μηνιαίο κόστος γραφείων 166,5 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας αύξηση κατά 4,7% σε ετήσια βάση. Μετά το Λονδίνο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ακριβότερη αγορά (και πέμπτη ακριβότερη παγκοσμίως) είναι η Μόσχα με μηνιαίο κόστος της τάξεως των 130 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν το Παρίσι με 93,5 ευρώ/τ.μ. και η Γενεύη με 75 ευρώ/τ.μ. Η αύξηση του κόστους γραφείων στην Ευρώπη δεν ξεπέρασε το 0,4% κατά τον τελευταίο χρόνο, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται στην Ασία με 7,8%. Ακολούθησε η Αμερική με αύξηση κατά 5%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος χρήσης γραφείων διαμορφώθηκε σε 3,6% τον τελευταίο χρόνο. Οπως αναφέρει η CBRE, το κόστος αυξήθηκε σε 80 πόλεις, μειώθηκε σε 24 και παρέμεινε σταθερό στις υπόλοιπες 29 πόλεις.