ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 4,9% στις αεροπορικές αφίξεις των ξένων τουριστών το α΄ εξάμηνο

Πτώση της τάξης του 4,9% σημείωσαν οι συνολικές αεροπορικές αφίξεις ξένων τουριστών το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Οι αεροπορικές αφίξεις στο εξάμηνο φέτος έφθασαν σε 4.100.881 από 4.310.650 την ίδια περίοδο του 2001. Τα αποτελέσματα επηρεάζονται αρνητικά κυρίως από τη μεγάλη πτώση κατά 15% των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Χωρίς τα αποτελέσματα του «Ελ. Βενιζέλος» ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στα άλλα αεροδρόμια της χώρας παρουσιάζει μείωση κατά 0,7% στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου. Τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 59,8% παρουσίασαν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο του Αραξου, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατά 21,5% οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.

Οι αφίξεις στη Θεσσαλονίκη εμφανίζουν αύξηση κατά 6%. Ωστόσο, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν διαχωρίζει τις αφίξεις εξωτερικού σε Ελληνες και ξένους. Επιπροσθέτως, η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, τα οποία αφορούν τις διανυκτερεύσεις Ελλήνων και ξένων στα ξενοδοχεία του νομού Θεσσαλονίκης, μόνο απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο οι Ελληνες μειώθηκαν κατά 17,2% και οι ξένοι κατά 6,3%, εξαιρουμένων των Λίβυων τραυματιών που όμως χαρακτηρίζονται ευκαιριακό φαινόμενο. Η Ενωση Ξενοδόχων θεωρεί πως ο τουρισμός κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης, με επιπτώσεις στην ευρύτερη τοπική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων, στο εξάμηνο φέτος σημειώθηκαν 407.346 διανυκτερεύσεις Ελλήνων έναντι 491.974 πέρυσι, ενώ στην πρώτη θέση της κατάταξης με τους περισσότερους ξένους βρίσκεται η Λιβύη με 130.057 διανυκτερεύσεις, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα, επισημαίνει η Ενωση, λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην αποπληρωμή των οφειλόμενων ποσών. Ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων των υπόλοιπων ξένων μειώθηκε στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης από 279.222 σε 261.688.

Σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας, το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, επικαλούμενο στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρει ότι για το πρώτο πεντάμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 12,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011. Οι εισπράξεις από κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» μειώθηκαν κατά 13,3%. Ακόμη περισσότερο σε ποσοστό 19% μειώθηκαν τα έσοδα από κατοίκους χωρών της Ζώνης του Ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 1,9% στο πεντάμηνο. Επίσης, οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συμμετείχαν σε ποσοστό 23,7% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και αντιστάθμισαν το 8,3% του εμπορικού ελλείμματος.

Στο μεταξύ, μία αρνητική και μία θετική πρωτιά προκύπτει για τον ελληνικό τουριστικό προορισμό από τη μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο για τα ξενοδοχεία που πραγματοποιεί κάθε δύο χρόνια η Tripadvisor. Στο ερώτημα για την επιχειρηματική προσδοκία της θέσης των ξενοδοχείων η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση, καθώς οι Ελληνες ξενοδόχοι είναι οι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Σε ό,τι αφορά την τάση των τιμών η Ελλάδα εμφανίζεται ως ο προορισμός με τη μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 58% στις ξενοδοχειακές τιμές για το επόμενο διάστημα.