ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τρόικα πιέζει για αυξήσεις σε τέλος ΑΠΕ και τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Επίσπευση των αποφάσεων που αφορούν το έλλειμμα ρευστότητας της αγοράς ενέργειας, φέρεται να ζήτησε η τρόικα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κατά τη χθεσινή συνάντηση, όπου κυριάρχησαν τα κρίσιμα ενεργειακά θέματα. Αυτό προκύπτει από την κινητικότητα που αναπτύχθηκε αμέσως μετά στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και εποπτευόμενους φορείς για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα περιορισμού του προβλήματος της ρευστότητας της αγοράς.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η απόφαση για αύξηση του Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να ληφθεί ακόμη και σήμερα, με στόχο η όποια αναπροσαρμογή να ισχύσει από 1η Αυγούστου. Αυτό που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα επιδιώξει, είναι ο περιορισμός της αύξησης που θα επιφέρει στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον στο 5%, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν σημαντικά οι καταναλωτές.

Αυτό θα εξαρτηθεί από την ανεύρεση εσόδων από άλλες πηγές για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), τη βιωσιμότητα των οποίων όμως θα εξετάσει διεξοδικά η τρόικα, καθώς υπάρχει το κακό προηγούμενο των μέτρων Παπακωνσταντίνου που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Με πιέσεις της τρόικας για αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος συνδέεται και η κινητοποίηση του υπουργείου ΠΕΚΑ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να θέσουν προς διερεύνηση και συζήτηση τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, τα οποία εμφανίζονται το 2012 αυξημένα σε ποσοστό 28,9% σε σχέση με το 2011. H τρόικα φέρεται να πιέζει για μεγαλύτερη σύγκλιση των τιμολογίων στη βάση του πραγματικού κόστους νωρίτερα από το 2013.

Από πλευράς του υπουργείου, πάντως, χθες αρμόδια στελέχη μετέφεραν ένα θετικό κλίμα της συνάντησης του υπουργού Ευ. Λιβιεράτου, του αναπληρωτή υπουργού Σ. Καλαφάτη, του υφυπουργού Ασ. Παπαγεωργίου και του γ.γ. K. Μαθιουδάκη με την τρόικα. Σε ό,τι αφορά ειδικά το θέμα της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ μετέφεραν ότι προχωρά κανονικά η δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τρόικα έδωσε το «πράσινο φως». Τα ίδια στελέχη μετέφεραν την ικανοποίηση της τρόικας για τη δρομολόγηση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ της επίλυσης όλων των κρίσιμων ενεργειακών θεμάτων.