ΣΕΒ: Ανεπαρκές και ξεπερασμένο το Μνημόνιο

ΣΕΒ: Ανεπαρκές και ξεπερασμένο το Μνημόνιο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερασμένο και ανεπαρκές χαρακτηρίζει το Μνημόνιο ο ΣΕΒ και ζητεί από την πολιτική ηγεσία της χώρας την υποκατάστασή του από ένα «σχέδιο εθνικής αναμόρφωσης» και από την E.E. να συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα και στην αισθητή μείωση της εκτίμησης κινδύνου που συνοδεύει την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Τη νέα αυτή οπτική του ΣΕΒ για την κρίση της ελληνικής οικονομίας μετέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες και αφού ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα επαφές με την τρόικα καθώς και με τον πρόεδρο της E.E. Μανουέλ Μπαρόζο. O κ. Δασκαλόπουλος μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε στον κ. Μπαρόζο την περασμένη Παρασκευή, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε, «περιλαμβάνει τη στρατηγική σύνοψη του ΣΕΒ για έξοδο από την κρίση».

Στην επιστολή αυτή ο κ. Δασκαλόπουλος, καλεί την E.E. να επιδείξει «ρεαλισμό και όχι δογματισμό» και επιρρίπτει ευθέως ευθύνες για το ελληνικό πρόβλημα στη «συνταγή» της τρόικας, απαριθμώντας μία προς μία τις συνέπειες, αλλά και στη συνεχή διαπόμπευση της Ελλάδας από τους εταίρους της. H διέξοδος σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο υπάρχει υπό ορισμένες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες όμως δεν προβλέπονται στις δανειακές συμβάσεις.

Επισημαίνει στον κ. Μπαρόζο την ανάγκη πολιτικών παρεμβάσεων σε δύο γενικές κατευθύνσεις και συγκεκριμένα στο να αποκατασταθεί η δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξης και στο να μειωθεί αισθητά η εκτίμηση κινδύνου, η οποία σήμερα συνοδεύει την Ελλάδα. «Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός, ότι κανένας ξένος επενδυτής δεν θα διανοηθεί να έρθει στην Ελλάδα, όσο οι αγορές αποτιμούν τους κινδύνους μιας επένδυσης στην Ελλάδα στα υψηλά σημερινά επίπεδα», τονίζει ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ο ΣΕΒ αριθμεί 6 συγκεκριμένα βήματα για την επίτευξη των δύο αυτών προϋποθέσεων που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

1. Αμεση απελευθέρωση των 7 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται ειδικά για την αποπληρωμή όσων οφείλει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα.

2. Παράταση δύο ετών για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,6 δισ. ευρώ και 9,2 δισ. ευρώ το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, αντί του 2013 και 2014.

3. Χρηματοδότηση των επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών που συνεπάγεται η παράταση μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης με την EKT για την πώληση του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που κατέχει όχι στην ονομαστική τους αξία, αλλά στην τιμή αγοράς συν ένα εύλογο κέρδος και της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών όχι μέσω επιπλέον δανεισμού, αλλά με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

4. Δημιουργία Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV) υποστηριζόμενο από περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, το οποίο μέσω ήπιας πολιτικής θα προβεί στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

5. Θεαματική αύξηση του ποσοστού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

6. Αξιοποίηση των αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων ως εγγύηση υπέρ δανείων που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ σε επιχειρήσεις.

Λιγότερο κράτος, απελευθέρωση αγορών

Οι διαρθρωτικές αλλαγές εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα για το ΣΕΒ και θα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις του. Πρώτες στη λίστα των διαρθρωτικών αλλαγών βρίσκονται η συρρίκνωση του κράτους και η απελευθέρωση όλων των αγορών και των επαγγελμάτων. O ΣΕΒ αναγνωρίζει στην κυβέρνηση αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και επισημαίνει στον κ. Μπαρόζο ότι «στον βαθμό που θα το επιτύχει, δικαιούται ανάλογης υποστήριξης».

Ο κ. Δασκαλόπουλος εκφράζει στον κ. Μπαρόζο την άποψη ότι η κρίση που πλήττει την Ελλάδα, αλλά και ικανό αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, δεν θα λυθεί αν δεν αναγνωρίσει σαφώς η E.E. ότι είναι αντιμέτωπη με μια πανευρωπαϊκή ασύμμετρη κρίση. «Οι αυστηρές δημοσιονομικές συμφωνίες και οι άκαμπτοι κανόνες μπορεί να αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την αντιμετώπιση της κρίσης, το βέβαιο είναι όμως ότι δεν επαρκούν», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή