Γνωστοί στον ΟΑΕΕ, άγνωστοι στην εφορία

Γνωστοί στον ΟΑΕΕ, άγνωστοι στην εφορία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις στις καταβολές συντάξεων με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υποβάλλονται στις εφορίες. Οπως προκύπτει από τα ευρήματα του ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν στο Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ, ποσοστό 7,13% των ασφαλισμένων, ήτοι 16.351 άτομα, εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση. Περαιτέρω, 5.972 ασφαλισμένοι (ποσοστό 2,80%) δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το Ταμείο, ενώ 6.133 άτομα (ποσοστό 2,67%) δεν υπέβαλαν δήλωση παρότι υποχρεούνταν, εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ. Ακόμη, ο έλεγχος αποκάλυψε 18.048 συνταξιούχους του Ταμείου με αναπηρία, ήτοι ποσοστό 8,5%, όταν ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που ασφαλισμένοι είχαν λανθασμένο ΑΦΜ (ποσοστό 0,08%) ή και καθόλου ΑΦΜ (ποσοστό 0,23%).

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ είναι ο τέταρτος κατά σειρά ασφαλιστικός φορέας που παραδίδει στοιχεία συντάξεων των ασφαλισμένων του, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (δράση «Ηλεκτρονικό Δίχτυ»), για τη συστηματική διασύνδεση των βάσεων δεδομένων όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Βρούτσης, προανήγγειλε τη διενέργεια ελέγχου μέσα στο επόμενο δεκαήμερο από τη διοίκηση του Ταμείου σε περίπου 6.636 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι δεν δήλωναν το σύνολο ή μέρος των εισοδημάτων τους από συντάξεις, ενώ παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των πλασματικών συντάξεων που δίνονται δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του μήνα ενός μόνιμου μηχανισμού ηλεκτρονικού ελέγχου για τους συνταξιούχους, κι επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές σε προνοιακά και πολυτεκνικά επιδόματα, στα όρια συνταξιοδότησης καθώς και περικοπές στις συντάξεις. Η σχετική κοστολόγηση των μέτρων που αναλογούν στο υπουργείο Εργασίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο οπότε και αναμένεται να παραδοθεί μέσω του υπουργού Οικονομικών στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι θα λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή