Handelsblatt: Προβληματική η πρόταση Μάγιερ για «Geuro»

Handelsblatt: Προβληματική η πρόταση Μάγιερ για «Geuro»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κακή ιδέα» χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt την πρόταση του πρώην οικονομολόγου της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ, για την κυκλοφορία ενός δεύτερου νομίσματος που θα κυκλοφορεί παράλληλα με το ευρώ, μόνο όμως στο εσωτερικό της Ελλάδας. Κατά την οικονομική επιθεώρηση η σχετική συζήτηση διχάζει την οικονομία. «Είναι η ιδανική ιδέα όλων των οικονομολόγων, που δεν πιστεύουν στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά τρομοκρατούνται στην προοπτική αποπομπής της», γράφει η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της. Υπενθυμίζει εξάλλου ότι το «Geuro», όπως το περιέγραψε πριν από μερικές εβδομάδες ο Μάγιερ, θα προκύψει μέσα από την έκδοση ενός χαρτιού από το ελληνικό κράτος, στο οποίο θα αναγράφεται το ποσό που οφείλει στους πολίτες. Τα χρεόγραφα θα μπορούσαν τότε να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα ως ένα δεύτερο νόμισμα.

Εκ πρώτης όψεως η εφημερίδα θεωρεί πως υπάρχουν θετικά στην πρόταση, αφού το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να τυπώσει το νόμισμα αυτό και να το διαθέσει στον λαό, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στις νευρικές αγορές για να δανειστεί χρήμα. Επίσης, με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα χρεωνόταν περισσότερο στους πολίτες της παρά στο εξωτερικό. Παράλληλα, το νόμισμα αυτό θα ήταν λιγότερο σταθερό από το ευρώ και θα μπορούσε να υποτιμηθεί, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους εργασίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και κατ’ επέκταση των εξαγωγών.

Η Αργεντινή

Ωστόσο, η εφημερίδα παραθέτει την εμπειρία της Καλιφόρνιας και της Αργεντινής για να καταδείξει τα προβλήματα της πρότασης. Ειδικά στην περίπτωση της Αργεντινής, μόλις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέστειλε τη βοήθειά του προς το Μπουένος Αϊρες, η χώρα βυθίστηκε στο χάος και το εθνικό νόμισμα έχασε το 70% της αξίας του μέσα σε μισό χρόνο. Τελικά η Αργεντινή υποχρεώθηκε να κηρύξει χρεοκοπία και μόλις πριν από λίγες μέρες κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος της προς τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή κατέβαλε η κυβέρνηση και την τελευταία δόση του δεκαετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2002, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες που έχασαν περίπου 66 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις, στην οικονομική κρίση του 2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή