Χ. Σμιτ: Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα μέχρι τέλους

Χ. Σμιτ: Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα μέχρι τέλους

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει γίνει μέλος της Ευρωζώνης, αλλά εφόσον έγινε, οι εταίροι πρέπει αναλάβουν την ευθύνη του λάθους τους και να στηρίξουν την Ελλάδα μέχρι τέλους, δήλωσε χθες ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας κ. Χέλμουτ Σμιτ, επικρίνοντας παράλληλα όσους πολιτικούς ζητούν την έξωση της Ελλάδας από το ευρώ. Πάντως το κλίμα σε αρκετά κοινοβούλια της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά αρνητικό στην προοπτική να δοθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα ή να ελαφρύνει το ελληνικό πρόγραμμα. Χθες, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) κ. Μίκαελ Μάιστερ προειδοποίησε την Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα χρηματοδότηση και τις ΗΠΑ να μην αποτραβηχτούν από το ελληνικό πρόγραμμα. Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιχειρήσει να αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα «πρέπει να προσαρμοστεί στην ιδέα ότι και οι Ευρωπαίοι θα αποσυρθούν», είπε ο κ. Μάιστερ σε μια συγκαλυμμένη απειλή προς τον κ. Ομπάμα. «Ανέκαθεν ήταν σαφές ότι αν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ (σ.σ. στο ελληνικό πρόγραμμα), τότε και οι Ευρωπαίοι θα αποχωρήσουν», είπε ο κ. Μάιστερ ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση να πιέσει το ΔΝΤ προκειμένου να μην αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα: «Δεν γίνεται να περιμένεις ότι η μια πλευρά θα αποσυρθεί και η άλλη θα αναπληρώσει το κενό». Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Μάιστερ είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να επιδείξει «κάποια ευελιξία» όσον αφορά τους στόχους του προγράμματος, αλλά προειδοποίησε ότι «αυτή η ευελιξία εξαντλείται στην περίπτωση που μας ζητήσουν να δώσουμε περισσότερα χρήματα». Ο δε πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Οτμαρ Ισινγκ δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τα λάθη τους και ότι οικονομική βοήθεια πρέπει να δίνεται μόνο με πολύ αυστηρούς όρους. Εν τω μεταξύ ο γνωστός για τις απαισιόδοξες απόψεις του οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί δήλωσε χθες ότι το δρακόντειο ελληνικό πρόγραμμα που επιβάλει η τρόικα οδηγεί σε επιδείνωση της ύφεσης και εκτίμησε ότι εντός του 2013 θα καταρρεύσει η ελληνική κυβέρνηση και η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ. Αντιθέτως ο διευθυντής του think tank Re-define κ. Σόνι Καπούρ εκτίμησε ότι όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης ακυρώνονται επειδή πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί εξακολουθούν να μιλάνε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και διάσπαση της Ευρωζώνης.

Δημοσκόπηση του Economist για παραμονή στο ευρώ

Η πλειοψηφία των αναγνωστών του περιοδικού Economist θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι μέλος της Ευρωζώνης στα τέλη του 2012, σύμφωνα με μη επιστημονική δημοσκόπηση που φιλοξενείται στον ιστότοπο του περιοδικού.

Μέχρι χθες είχαν ψηφίσει 263 αναγνώστες, εκ των οποίων οι 144 θεωρούν ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι λιγότερο ή περισσότερο πιθανή, ενώ 105 αναγνώστες πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα έχει αποχωρήσει έως το τέλος του χρόνου.

Οι Ευρωπαίοι αναγνώστες εκτιμούν σε ποσοστό 61,64% ότι η Ελλάδα θα παρεμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ οι Βορειοαμερικανοί αναγνώστες πιστεύουν το ίδιο σε ποσοστό 48,65%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή