Κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας «βλέπει» η S&P

Κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας «βλέπει» η S&P

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητική από σταθερή αναθεώρησε την προοπτική της Ελλάδας η Standard & Poor’s, απειλώντας με υποβάθμιση, καθώς βλέπει και πάλι αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας. Ο οίκος εκτιμά πως η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 7 δισ. ευρώ φέτος, εξαιτίας των καθυστερήσεων και της βαθύτερης ύφεσης, και προειδοποιεί πως χωρίς νέο «κούρεμα» το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η S&P σημειώνει ότι «χωρίς επιπλέον ουσιαστική ανακούφισή του, το ελληνικό χρέος», λόγω της βαθιάς ύφεσης, την οποία εκτιμά στο 10%-11% σωρρευτικά τη διετία 2012-2013, θα ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2013, γεγονός που το καθιστά μη βιώσιμο. Επίσης, σημειώνει πως οι νέες περικοπές δαπανών που προωθούνται θα δοκιμάσουν τις αντοχές πολιτών και κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην υλοποίησή τους. Ετσι, ξεκαθαρίζει ότι, εάν υπάρξει εμπλοκή με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η Ελλάδα αφενός θα υποβαθμιστεί, ενδεχομένως όμως να προκληθεί χρεοκοπία και έξοδος από τη Ευρωζώνη.

Τέλος, σημειώνει ότι, εάν δεν επιστρέψουν οι πιστώσεις στην πραγματική οικονομία, η προοπτική ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει ζοφερή.

«Στηρίξτε Ελλάδα»

Η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει γίνει μέλος της Ευρωζώνης, αλλά εφόσον έγινε οι εταίροι πρέπει να τη στηρίξουν μέχρι τέλους, δήλωσε χθες ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας κ. Χέλμουτ Σμιτ, επικρίνοντας παράλληλα όσους πολιτικούς ζητούν την έξωσή της από το ευρώ. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών προειδοποιούσε την Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα χρηματοδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή