Εσωτερικοί έλεγχοι για διαφθορά στο υπ. Οικονομικών

Εσωτερικοί έλεγχοι για διαφθορά στο υπ. Οικονομικών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διερεύνηση φαινομένων χρηματισμού – δωροδοκίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ξεκινά η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων, η οποία έχει ήδη στα χέρια της καταγγελίες για εμπλοκή υπαλλήλων σε περίεργες υποθέσεις. Η υπηρεσία επανδρώθηκε πρόσφατα και αναφέρεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να «ανοίξουν» υποθέσεις ελέγχων που παραγράφονται στις 31/12/2012 και για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική απώλεια εσόδων του κράτους. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει συγκάλυψη αδικημάτων φοροδιαφυγής από εφοριακούς, λογιστές και τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, στην προσπάθειά του να αναδιατάξει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, επιχειρεί να αποβάλει από τους κόλπους του υπουργείου τμήμα των εφοριακών που αμαυρώνουν αφενός την εικόνα του υπουργείου Οικονομικών, αφετέρου οδηγούν στη συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων και στη διόγκωση της φοροδιαφυγής. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΣΔΟΕ που καταδεικνύουν ότι η φοροδιαφυγή αυξάνεται παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρόσφατα στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης που απορρέουν από τα προγράμματα διάσωσης της οικονομίας. Σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Stern ο διευθυντής ελέγχου του ΣΔΟΕ κ. Ν. Λέκκας αναφέρει ότι «η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει στο 12 με 15% του ΑΕΠ, πρόκειται δηλαδή για 40 με 45 δισ. ευρώ ετησίως. Αν μπορούσαμε να εισπράξουμε ακόμη και τα μισά από αυτά, το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυνόταν». Τονίζει επίσης ότι πολλές έρευνες αποτυγχάνουν λόγω της ελλιπούς συνεργασίας των ελληνικών τραπεζών, καθώς η υπηρεσία του έχει υποβάλει περισσότερες από 5.000 αιτήσεις για εξέταση λογαριασμών, αλλά αυτό μέχρι στιγμής έχει γίνει εφικτό μόνο για 214 υποθέσεις.

Η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων του υπ. Οικονομικών ασχολείται αποκλειστικά με περιπτώσεις άμεσης διερεύνησης:

– Φαινομένων χρηματισμού – δωροδοκίας των υπαλλήλων του υπουργείου μετά από αυτόφωρη σύλληψη ή από συλλογή εμπεριστατωμένων – διακριβωμένων καταγγελιών, και

– Σοβαρών υποθέσεων που έχουν, ως συνέπεια, σημαντική απώλεια εσόδων του κράτους. Επίσης διενεργεί στοχευμένους ελέγχους περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων του υπουργείου. Οι ελεγκτές της νεοσυσταθείσας υπηρεσίας έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της Γενικής Γραμματείας και συγκεκριμένα στο taxis και το elenxis. Οσον αφορά τους ελέγχους περιουσιακής κατάστασης, οι ελεγκτές της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων θα διενεργούν ελέγχους σε ετήσια βάση στα πόθεν έσχες των υπαλλήλων με κριτήρια που καθορίζονται με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Στο μεταξύ, τους φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση ή δήλωσαν μικρότερα εισοδήματα για να μειώσουν τους φόρους που τους αναλογούν αναζητεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ηδη έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων στα στοιχεία που δήλωσαν μισθωτοί και συνταξιούχοι τα οποία θα συγκριθούν με τα στοιχεία που δήλωσαν οι επιχειρήσεις που εργάζονται καθώς και τα ασφαλιστικά Ταμεία που εκδίδουν τις σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών για τους συνταξιούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή