Οφελος 3,5 δισ. από μείωση 25% σε λειτουργικές δαπάνες

Οφελος 3,5 δισ. από μείωση 25% σε λειτουργικές δαπάνες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν επώδυνες λύσεις για την κοινωνία αναζητεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί από όλους τους υπουργούς (εκτός από τον υπουργό Εργασίας ο οποίος έχει αναλάβει την εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ) να περιορίσουν τις μη μισθολογικές δαπάνες κατά 25%. Δηλαδή θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις μείωσης των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων τους και των φορέων που εποπτεύουν. Στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 3,5-4 δισ. ευρώ από τις λειτουργικές δαπάνες οι οποίες σήμερα ανέρχονται περίπου στα 14 δισ. ευρώ.

Σήμερα ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Π. Τσακλόγου θα αποστείλει στην τρόικα λίστα με μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ, καθώς και εξηγήσεις για τον τρόπο που αυτά θα εφαρμοσθούν. Επίσης, στη λίστα θα υπάρχουν και επιπλέον μέτρα ύψους ενός δισ. ευρώ προκειμένου αυτά να αξιολογηθούν από τους πιστωτές μας. Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς μέτρα που θα υπερβαίνουν τα 11,6 δισ. ευρώ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτει το δημοσιονομικό όφελος των 11,6 δισ. ευρώ, καθώς και αν τα μέτρα αυτά θα διατηρήσουν τη συνοχή των τριών κομμάτων.

Πάντως και χθες ανώτατα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας ανέφεραν ότι όλα τα μέτρα εξετάζονται έτσι ώστε οι πολιτικοί αρχηγοί να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις. Τα σκληρά μέτρα για μείωση των συντάξεων, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο καθώς και η εργασιακή εφεδρεία βρίσκονται μεταξύ των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο πακέτο για την επόμενη διετία. Ταυτόχρονα αρκετοί υπουργοί καλούνται ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται για το διάστημα 2013-2015 να τα εφαρμόσουν εντός του έτους (εφάπαξ κ.λπ.) έτσι ώστε να δείξει η χώρα ότι οι αλλαγές προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και στην καλύτερη περίπτωση μια νέα διευθέτηση του χρέους.

Στα σκληρά μέτρα περιλαμβάνονται:

– Η εργασιακή εφεδρεία για 45.000 υπαλλήλους του στενού και του δημόσιου τομέα, μέτρο το οποίο θα υποκαταστήσει 1,2 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί ως εξοικονομήσεις από την αναδιάρθρωση του Δημοσίου.

– Μειώσεις σε επικουρικές και κύριες συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.

– Κατάργηση των ποσών που καταβάλλονται ως δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα), αλλά διατήρηση του ποσού που δίδεται ως επίδομα αδείας στους συνταξιούχους.

– Μείωση των συντάξεων στον ΟΓΑ από τα 360 ευρώ στα 330 ευρώ.

– Μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,6% και η αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία εργαζομένων.

– Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

– Αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 χρόνια σήμερα στα 20 έτη. Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα για να λάβει κάποιος την κατώτατη σύνταξη θα πρέπει να έχει 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ένσημα) και να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας. Με τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Εργασίας η αύξηση των ελάχιστων ορίων θα γίνει σταδιακά στα 20 έτη.

– Αναβολή της πληρωμής των αναδρομικών των δικαστών.

– Καταβολή του 30% των μισθών των κληρικών από την εκκλησία.

– Μείωση του επιδόματος εξομάλυνσης που λαμβάνουν οι αστυνομικοί, στρατιωτικοί.

– Μείωση μισθολογικών προαγωγών για τους στρατιωτικούς, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, και την Πυροσβεστική.

– Κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών των δικαστικών.

– Μείωση της μισθολογικής αύξησης των δικαστικών, που επιβλήθηκε με δικαστική απόφαση.

– Μείωση κατά ένα δισ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών, στον τομέα των στρατοπέδων (συνολικά οι περικοπές στο υπ. Αμυνας θα φθάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ).

– Μείωση του εκτάκτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή