Σχέδιο αποχώρησης και από τη Societe Generale

Σχέδιο αποχώρησης και από τη Societe Generale

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χνάρια της Credit Agricole, που θα ανακεφαλαιοποιήσει και θα μεταβιβάσει την Emporiki Bank σε άλλη τράπεζα, θα ακολουθήσει και ο έτερος γαλλικός όμιλος που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, η Societe Generale. Η Societe Generale που ελέγχει την Geniki Bank προσανατολίζεται να ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Emporiki, δηλαδή να ανακεφαλαιοποιήσει τη θυγατρική της στην Ελλάδα σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και εν συνεχεία να μεταβιβάσει τη θυγατρική της σε άλλη ελληνική τράπεζα έναντι συμβολικού τιμήματος.

Στο τέλος του 2011 η Geniki Bank απασχολούσε 1.618 εργαζομένους και διέθετε δίκτυο 106 καταστημάτων. Το σύνολο του χαρτοφυλακίου δανείων φτάνει τα 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως το… 40%, δηλαδή δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε αθέτηση (δεν πληρώνεται)! Για τα δάνεια αυτά οι Γάλλοι έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Η εξαγορά της μικρής κρατικής τράπεζας το 2004 από τον μεγάλο γαλλικό όμιλο της Societe Generale σκόρπισε τότε ευφορία στην Ελλάδα, ωστόσο για τους Γάλλους αποδείχθηκε… Βατερλώ. Οι Γάλλοι δεν είδαν κέρδη ούτε για μία μέρα: το 2004 παρουσίασε ζημίες ύψους 156 εκατ. ευρώ, το 2004 ζημίες 14 εκατ., το 2006 ζημίες 79 εκατ., το 2007 ζημιά 38 εκατ., το 2008 επίσης 38 εκατ., περίοδο κατά την οποία οι άλλες ελληνικές τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη δισ. ευρώ. Από το ξέσπασμα της κρίσης ακολούθησε ελεύθερη πτώση: ζημίες 109,5 εκατ. το 2009, -411 εκατ. ευρώ το 2010 και – 800 εκατ. ευρώ το 2011! Συνολικά οι ζημίες της τράπεζας στην περίοδο 2004-2006 έφτασαν τα 1,6 δισ. ευρώ. Οι ζημίες αυτές δεν οφείλονται στο «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων αλλά κυρίως στην εξαιρετικά κακή ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων.

Η Γενική Τράπεζα, στο έλεος της κομματοκρατίας και της δανειοδότησης «φίλιων δυνάμεων», αποδείχθηκε «μαύρη τρύπα» για τους Γάλλους οι οποίοι το μόνο που κάνουν από το 2004 είναι να βάζουν λεφτά και να ενισχύουν κεφαλαιακά την τράπεζα. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα η Geniki Bank παρουσιάζει ίσως τον χειρότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνει το 40%. Αν και η εικόνα παραμένει έντονα αρνητική, εάν ανακεφαλαιοποιηθεί και ενισχυθεί με ένα πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι για την εξασφάλιση από μελλοντικούς κινδύνους, η τράπεζα θα μπορούσε να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για μια από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες. Μαγνήτη αποτελούν τα πρόσθετα κεφάλαια, καθώς κάθε ποσό που θα συγκεντρώσει μια τράπεζα από άλλες πηγές θα αφαιρεθεί από την ανακεφαλαιοποίηση. Στην περίπτωση της Emporiki Bank, τα πρόσθετα κεφάλαια που θα δοθούν στην τράπεζα φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, νούμερο εξαιρετικά σημαντικό στη σημερινή συγκυρία.

Την απεμπλοκή τους από τη χώρα μας επιδιώκουν και άλλοι ξένοι όμιλοι, όπως οι Πορτογάλοι της Millennium Bank αλλά και τα δύο κυπριακά συγκροτήματα – Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular. Ωστόσο, η αποχώρηση από την Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει ως απαράβατο όρο την ανακεφαλαιοποίηση με βάση τα ευρήματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock και επιπλέον την ενίσχυση με ένα πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι σε μια συγκυρία που… λεφτά δεν υπάρχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή