Εκδοση εντόκων έως 4 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγου της ΕΚΤ

Εκδοση εντόκων έως 4 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγου της ΕΚΤ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων έως του ποσού των 4 δισ., για την ερχόμενη Τρίτη, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Δημοσίου Χρέους, με στόχο να καλύψει τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου έως τις αρχές Οκτωβρίου. Η νέα έκδοση θα προστεθεί σε αυτή των 2 δισ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που θα αντλήσει μέσα στον Αύγουστο το Δημόσιο στα 6 δισ. ευρώ

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», με αυτές τις εκδόσεις θα πληρωθεί και το ομόλογο αξίας 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου και έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το είχε αποκτήσει στο πλαίσιο των αγορών που έκανε στο παρελθόν για να ενισχύσει την τιμή των ομολόγων.

Η έκδοση περισσότερων εντόκων αποφασίσθηκε, καθώς οι όποιες συζητήσεις για παροχή δανείου-γέφυρας από την Ευρωζώνη προσέκρουσαν στην κάθετη άρνηση των κρατών-μελών. Το θέμα έθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο προηγούμενο Eurogroup. Διαπιστώθηκε ότι πολιτικά θα ήταν πολύ δύσκολο για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να εγκρίνουν την εκταμίευση του οποιουδήποτε ποσού σε μια στιγμή που έχουν αναζωπυρωθεί πάλι -και με δική τους ευθύνη- τα σενάρια περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το μόνο που μπόρεσε να εξασφαλίσει τότε ο κ. Στουρνάρας ήταν μια δημόσια δήλωση από τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ότι θα βρεθεί οπωσδήποτε μια λύση και ότι δεν θα αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει τον Αύγουστο. Αφού απορρίφθηκε το δάνειο-γέφυρα, εξετάσθηκε η δυνατότητα ενεργοποίησης της ρήτρας που περιέχει το συγκεκριμένο ομόλογο και η οποία προβλέπει παράταση ενός μήνα για την πληρωμή του, εάν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του κατόχου του, εν προκειμένω της ΕΚΤ. Μάλιστα, συζητήθηκε η παράταση να είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η ρήτρα και να φτάσει στους δύο μήνες. Και η λύση της παράτασης αποκλείσθηκε τελικά, καθώς κρίθηκε ότι θα προκαλούσε ένα νέο κύμα αρνητικών σχολίων και αναλύσεων και αναστάτωση στις αγορές. Ετσι, κατέληξαν στη λύση των εντόκων για την οποία η Ελλάδα έλαβε ειδική έγκριση από την ΕΚΤ. Η έγκριση της ΕΚΤ είναι απαραίτητη, αφού επί της ουσίας αυτή τα χρηματοδοτεί, αυξάνοντας κατά το ποσό της έκδοσης τα κεφάλαια του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Δηλαδή, η ΕΚΤ δίνει χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αυτή με τη σειρά της διοχετεύει ρευστότητα στις τράπεζες, οι οποίες αγοράζουν τα έντοκα του Δημοσίου. Το Δημόσιο, τέλος, πληρώνει τους πιστωτές του. Στην προκειμένη περίπτωση, ένα μέρος αυτής της ρευστότητας θα επιστρέψει αμέσως στην ΕΚΤ, μέσω της πληρωμής του ομολόγου που λήγει.

Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο θα έπρεπε να αρχίσει η μείωση του όγκου των εντόκων γραμματίων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι ελληνικές τράπεζες. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι θα έπρεπε να υποχωρήσουν στα 8 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους και στα 6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013. Προς το παρόν, οι τράπεζες έχουν έντοκα γραμμάτια ύψους 14,5 δισ. ευρώ και τώρα θα φτάσουν στα 18,5 δισ. ευρώ.

Παρά τις μεγάλες εκδόσεις εντόκων του Αυγούστου, τα ποσά που θα αντλήσει το Δημόσιο δεν επαρκούν έως την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου, η οποία στην καλύτερη περίπτωση δεν θα έρθει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, το κενό θα καλυφθεί με τα τρέχοντα έσοδα του Δημοσίου και με την προσωρινή χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η τρόικα έχει δώσει ήδη τη σχετική έγκριση. Είναι σαφές ότι μέχρι να αποκατασταθεί η ροή χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (EFSF) και το ΔΝΤ, το Δημόσιο θα καλύπτει μόνο τις βασικές ανάγκες του, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων, και τις μείζονες ανάγκες φορέων όπως ο ΕΟΠΥΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή