Επιχείρηση είσπραξης 1 δισ. ευρώ από πρόστιμα το 2012

Επιχείρηση είσπραξης 1 δισ. ευρώ από πρόστιμα το 2012

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φέρτε λεφτά από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις». Αυτό ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας από τα στελέχη των εφοριών και του ΣΔΟΕ, στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ζήτησε την είσπραξη των προστίμων καθώς και να προχωρήσουν οι κατασχέσεις για όσους οφείλουν σημαντικά ποσά στο ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε αλλαγή της διαδικασίας επίδοσης των βεβαιωμένων προστίμων στους ελεγχθέντες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στα πρόστιμα άνω των 10.000 ευρώ γίνεται επίδοση της έκθεσης με δικαστικό επιμελητή, κάτι που καθυστερεί σημαντικά τη διαδικασία και κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο.

Τη στιγμή που ο «πυρετός» για την εξεύρεση των 11,6 δισ. ευρώ κορυφώνεται, η κυβέρνηση στρέφεται στο σκέλος των εσόδων, με στόχο την εξεύρεση τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την είσπραξη προστίμων και τον έλεγχο υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή.

Η τρόικα υπολογίζει ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους ύψους ενός δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί πάση θυσία ανεξαρτήτως του πώς θα διαμορφωθεί η ύφεση στο τέλος του έτους. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διεμήνυσε στους πιστωτές μας ότι το ένα δισ. ευρώ θα προέλθει από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις, προκειμένου να μην υπάρξει νέο «ψαλίδι» στις μισθολογικές δαπάνες που επιτείνουν την ύφεση και δοκιμάζουν την κοινωνική συνοχή.

Αυτό, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η τρόικα ακύρωσε έσοδα από τη φοροδιαφυγή ύψους 1,9 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, θεωρώντας τον στόχο ανέφικτο.

Συγκεκριμένα, η τρόικα αρνείται να δεχθεί -για ακόμη μία φορά- πρόβλεψη εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής για το 2013 και περιορίζει συνολικά τον στόχο για την περίοδο 2013-2016 κατά 50%. Σημειώνεται ότι μέχρι και για το έτος 2012 οι πιστωτές αρνούνταν να εγγραφεί κονδύλι από την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που επιτεύχθηκε στις τελευταίες διαπραγματεύσεις και είχε συμφωνηθεί η πρόβλεψη εσόδων ύψους 3,8 δισ. από τη φοροδιαφυγή, μέχρι το 2016, εκ των οποίων τα 924 εκατ. θα εγγράφονταν στον προϋπολογισμό του 2013 και το 1,022 δισ. σε αυτόν του 2014.

Ωστόσο, η τρόικα από τους ελέγχους που πραγματοποίησε διαπίστωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν αποδίδουν, ενώ ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν μπορεί να εισπράξει έσοδα από τα πρόστιμα που έχει βεβαιώσει.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του υπ. Οικονομικών, το 2009 επιβλήθηκαν πρόστιμα από το ΣΔΟΕ 4,5 δισ. και εισπράχθηκε μόλις το 0,2% εξ αυτών. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται το 2010 και το 2011, με τα ποσά που τελικά εισπράχθηκαν (επί συνόλου περίπου 10 δισ. την τριετία 2009-2011) να μην ξεπερνούν τα 50-60 εκατ. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή τον υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρη, τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και διευθυντικά στελέχη του ΣΔΟΕ και εφοριών. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι δράσεις για τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες και τέθηκε στρατηγικός στόχος για την άμεση συλλογή εσόδων.

Ειδικότερα, οι δράσεις που αποφασίστηκαν είναι:

– Απογραφή και διασταύρωση όλων των εκθέσεων ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταβολή των προστίμων.

– Δημιουργία άμεσης διασύνδεσης όλων των συστημάτων του υπουργείου (ΤΑΧΙΣ, ELENXIS και ISIS).

– Διενέργεια άμεσων ελέγχων στους λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

– Νομοθετική ρύθμιση για να εισπράττονται από τις ελεγκτικές αρχές τα πρόστιμα που καθορίζονται.

– Ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση της Επιτροπής Συμβιβασμού, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των χιλιάδων υποθέσεων που χρονίζουν και στερούν έσοδα από το Δημόσιο.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ελέγχους εξπρές που θα συνοδεύονται με κίνητρα, όπως μείωση των προσαυξήσεων και πολλές δόσεις για την καταβολή των επιπλέον φόρων που προκύπτουν. Περίπου 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα ενταχθούν στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο στοχεύει στην είσπραξη εντός του τρέχοντος έτους ποσού που μπορεί φθάσει υπό προϋποθέσεις τα δύο δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εφορίες θα εκδίδουν τις εντολές ελέγχου και αμέσως τα ειδικά ελεγκτικά κλιμάκια που θα συσταθούν θα διενεργούν ελέγχους με συνοπτικές ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Κάθε έλεγχος θα διαρκεί 3 ημέρες και θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Εφόσον προκύπτουν παραβάσεις, θα γίνεται μείωση των προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέγει κάθε επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δόσεις θα φθάνουν μέχρι και τις 36. Μάλιστα οι ελεγκτές θα λαμβάνουν υπόψη τους και αντικειμενικά στοιχεία που θα προσκομίζουν οι επιτηδευματίες, από τα οποία θα προκύπτουν ότι λόγοι ανωτέρας βίας επηρέασαν αρνητικά την πορεία της επιχείρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή