Τα επενδυτικά σχέδια που ξεκινούν με fast track από Σεπτέμβριο

Τα επενδυτικά σχέδια που ξεκινούν με fast track από Σεπτέμβριο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία ενεργειακή επένδυση στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των φωτοβολταϊκών, αναμένεται να «εγκαινιασθεί» η φάση της υλοποίησης σχεδίων που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης, το λεγόμενο fast track. Σημειώνεται ότι αν και στο fast track έχουν ενταχθεί εννέα επενδυτικά σχέδια, η κατασκευή τους δεν έχει ξεκινήσει. Η επένδυση που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να «βάλει μπουλντόζες» τον Σεπτέμβριο είναι της εταιρείας Spes Solaris-Solar Concept Α.Ε., συμφερόντων Δημήτρη Παναγάκου. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή 12 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 166,142 MW και προϋπολογισμού 332,284 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα. Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει περί τις 126 νέες θέσεις εργασίας για τη λειτουργία και τη συντήρηση των πάρκων, ενώ τα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο για την εικοσαετία υπολογίζονται σε 137 εκατ. ευρώ.

Ο χρυσός

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η προεργασία για την έναρξη της εξόρυξης χρυσού στα μεταλλεία του Περάματος Εβρου από την εταιρεία «Ελληνικά Χρυσωρυχεία» (θυγατρική του καναδικού κολοσσού Eldorado Gold Corporation). Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 128,960 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια. Σύμφωνα με τους επενδυτές, κατά την κατασκευαστική περίοδο θα απασχοληθούν στο έργο περίπου 200 άτομα, ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας το μόνιμο προσωπικό θα ανέρχεται σε 200 άτομα πλήρους απασχόλησης. Σημαντική για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού θεωρείται η επένδυση που σχεδιάζει η βρετανικών συμφερόντων Minoan Group στην περιοχή Κάβο Σίδερο, στη Σητεία της Κρήτης, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο fast track, αίτηση η οποία την περίοδο αυτή αξιολογείται από το Invest in Greece και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος Αυγούστου να συνεδριάσει για το θέμα αυτό η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Εντός των επόμενων εβδομάδων, εξάλλου, αναμένεται η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο fast track 2-3 επενδυτικών σχεδίων που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένεται η εξέλιξη του επενδυτικού σχεδίου της ολλανδικής Vopak για την κατασκευή αποθηκών καυσίμων στη Νότια Κρήτη. Η επένδυση η οποία υπολογίζεται μεταξύ 300 και 500 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι κατά το στάδιο της κατασκευής θα δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας, ενώ κατά το στάδιο λειτουργίας οι μόνιμες θέσεις υπολογίζονται σε 200. Η Vopak έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στο fast track. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες οι Ολλανδοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη για την ακριβή τοποθεσία που επιθυμούν να κατασκευάσουν τις αποθήκες, καθώς αυτή πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή