Την πληρωμή του 50% των οφειλών Λιβύων αναμένουν οι Ελληνες

Την πληρωμή του 50% των οφειλών Λιβύων αναμένουν οι Ελληνες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υλοποίηση της δέσμευσης της λιβυκής κυβέρνησης για αποπληρωμή του 50% των οφειλών για την πραγματοποίηση στη χώρα μας προγράμματος φιλοξενίας και νοσηλείας Λίβυων τραυματιών από την πρόσφατη πολεμική σύγκρουση, αναμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που παρείχαν τις υπηρεσίες τους.

Η λιβυκή πλευρά αναγνωρίζει χρέη, περίπου, 150 εκατ. ευρώ προς φορείς, θεραπευτήρια και ξενοδοχεία, αλλά και προς τα δύο ταξιδιωτικά πρακτορεία που συνεργάσθηκαν στο πρόγραμμα Libyana travel και Μiddle East. Μέσω αυτών φιλοξενήθηκαν συνολικά περίπου 5.500 τραυματίες που έλαβαν Visa υγείας και ήρθαν στην Ελλάδα. Σε πρώτη φάση ο επιτετραμμένος της λιβυκής πρεσβείας, Ουσάμα Ελεγιάν, δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθεί το 50% της συνολικής οφειλής από το πρόγραμμα νοσηλείας και φιλοξενίας Λίβυων τραυματιών. Το υπόλοιπο ποσό ανέφερε ότι θα αποπληρωθεί ύστερα από επιτόπιο έλεγχο ειδικής επιτροπής από τη Λιβύη, η οποία θα διασταυρώσει τις κοστολογήσεις και τα τιμολόγια προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Είχε προηγηθεί των δηλώσεών του η έγγραφη δέσμευση από τη λιβυκή πλευρά για αποπληρωμή του 50% των οφειλών επί του συνόλου των τιμολογηθείσων υπηρεσιών από τις ελληνικές εταιρείες. Επίσης, εγγράφως οι Λίβυοι έκαναν λόγο για καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των ελέγχων την 31η Αυγούστου προκειμένου να καταβληθεί και το υπόλοιπο των οφειλών.

Οι συνολικές οφειλές προς τα ξενοδοχεία της Αθήνας υπολογίζονται πλέον σε περίπου 19 εκατ. ευρώ και στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, περίπου 10 εκατ. ευρώ. Στην Αθήνα συνεργάσθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος 13 ξενοδοχεία και στη Θεσσαλονίκη 16. Δηλαδή, κατά μέσο όρο οφείλεται σε κάθε ξενοδοχείο 1 εκατ. ευρώ. Από τα 29 ξενοδοχεία τα 6 ξενοδοχεία είχαν κλείσει απευθείας συνεργασία με τους Λίβυους, ενώ τα υπόλοιπα είχαν συνάψει συμφωνίες μέσω των ταξιδιωτικών γραφείων και των θεραπευτηρίων.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων της Αθήνας υποστηρίζουν ότι λόγω της καθυστέρησης των πληρωμών πολλοί ξενοδόχοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις πάγιες ανάγκες και υποχρεώσεις τους, με κίνδυνο να αντιμετωπίσουν έως και ποινικές κυρώσεις λόγω αδυναμίας καταβολής ΦΠΑ και μισθοδοσίας. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη. Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι αρκετές μονάδες αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Οι ξενοδόχοι, συμπληρώνουν, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς τρέχουν οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τα τιμολόγια προς τους προμηθευτές και η μισθοδοσία. Επίσης, τονίζουν ότι μερικά ξενοδοχεία έχουν ήδη καταφύγει σε δανεισμό.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Λιβύης διαπραγματεύεται νέα συμφωνία με την Ελλάδα για τη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας Λίβυων τραυματιών στη χώρα μας με διαφορετικούς οικονομικούς όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή