Σε holding υποδομές και ακίνητα του Δημοσίου

Σε holding υποδομές και ακίνητα του Δημοσίου

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκχώρηση όλης της ακίνητης περιουσίας και των υποδομών του Δημοσίου σε δύο επιχειρήσεις με την επωνυμία «Ελληνική Γη» και «Ελληνικές Υποδομές» έχει επεξεργαστεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Το σχέδιο, που επεξεργάστηκε η απερχόμενη διοίκηση του Ταμείου, προβλέπει τη μετοχοποίηση των δύο εταιρειών, ώστε να προκύψουν ταχύτερα έσοδα και να μεγιστοποιηθεί το όφελος του Δημοσίου σε βάθος χρόνου. Το σχέδιο έχει παραδοθεί τόσο στους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όσο και στην τρόικα και περιλαμβάνει συνολικά επτά πρωτοβουλίες στρατηγικής για την αποτελεσματική εκκίνηση και υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Επιγραμματικά αυτές είναι:

Υψηλού επιπέδου/Υψηλής αναγνωρισιμότητας ανάπτυξη: Με στόχο να καταστεί μέσα στους 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, προτείνεται η δημιουργία μερικών αξιοποιήσεων που θα ελκύσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και των media. Οι αξιοποιήσεις αυτές μπορεί να περιλάβουν τη μίσθωση 6 έως 10 Ξενία και μετατροπή τους από τον επενδυτή σε ξενοδοχεία 7 αστέρων, με στόχο την προσέλκυση ιδιωτών με βαθιές τσέπες, τη δημιουργία μιας μεγάλης υπερπολυτελούς μαρίνας στην Αττική (π.χ. Λαύριο), πέντε μοναδικά ακίνητα που θα διατεθούν σε πολύ πλούσιους κατοίκους του πλανήτη, τη δημιουργία σημείων παγκοσμίου ενδιαφέροντος (π.χ. δημιουργία παγκοσμίου κέντρου σέρφινγκ στο Πρασονήσι), αξιοποίηση από ιδιώτες επενδυτές δύο έως τριών περιοχών με ιαματικές πηγές για ιατρικούς σκοπούς κ.ά.

Πρώιμη ρευστοποίηση/Ελληνική Γη: Ολα τα δημόσια ακίνητα -προεκτιμώμενη αξίας 7 έως 9 δισ. ευρώ- εκχωρούνται στην εταιρεία «Ελληνική Γη», μέτοχος της οποίας είναι κατά 100% το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Το τελευταίο προχωρά σε μια αρχική διάθεση μετοχών (5% έως 10%, η οποία αποφέρει 350 έως 900 εκατ. ευρώ) και την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στη συνέχεια το ΤΑΙΠΕΔ φροντίζει για την αξιοποίηση συγκεκριμένων περιουσιακών της στοιχείων μέσω της δημιουργίας Εταιρειών Ειδικού Σκοπού (SPVs). Η σταδιακή και προσεκτική αξιοποίηση ακινήτων θεωρητικά προσθέτει αξία στην εισηγμένη εταιρεία, η οποία επίσης διαθέτει έσοδα από την αξιοποίηση των SPVs, οι μετοχές των οποίων θα είναι μετατρέψιμες σε μετοχές της Ελληνικής Γης. Τα έσοδα που έχει η Ελληνική Γη επιστρέφουν με τη μορφή ειδικού μερίσματος στους αρχικούς μετόχους της. Το σχέδιο προβλέπει 2 έως 3 επιπλέον διαθέσεις μετοχών της Ελληνικής Γης, με στόχο το 25% έως 40% της επιχείρησης να περάσει σε ιδιώτες μετόχους μέχρι το 2015. Οι προεκτιμήσεις αναφέρονται σε έσοδα ύψους 1,8 έως 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ανάλογα με τις διαθέσεις μετοχών και το ύψος της αρχικής αξίας της επιχείρησης.

Δημιουργία αγοράς παραθεριστικής κατοικίας: Η συγκεκριμένη αγορά θα αναπτυχθεί σταδιακά, αξιοποιώντας τα ποιοτικά/ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας (π.χ. ιαματικές πηγές, μόνιμες κατοικίες συνταξιούχων, γήπεδα γκολφ, εκπαίδευση κ.λπ.). Καθώς η ζήτηση εμφανίζεται περιορισμένη, η διάθεση παραθεριστικών οικιών θα γίνει με φειδώ π.χ. 5.000 έως 6.000 κατοικίες τα πρώτα χρόνια και 25.000 έως 35.000 κατοικίες όταν η ζήτηση επανέλθει σε κανονικά επίπεδα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μια τέτοια ανάπτυξη θα δημιουργήσει στη χώρα μέχρι το 2025 περίπου το 1% της προσφερόμενης δυναμικότητας της παραθεριστικής κατοικίας της Ισπανίας. Η τελευταία, μαζί με την Τουρκία, κυριαρχούν στη Μεσόγειο προσφέροντας κατοικίες σε πιο ανταγωνιστικές από την Ελλάδα τιμές. Τέλος, όπως αναφέρεται, η αξιοποίηση της αγοράς παραθεριστικής κατοικίας μπορεί να αποφέρει υψηλότερες αποδόσεις ανά μονάδα γης και εγκατάστασης.

Δημιουργία δημόσιου υποθηκοφυλακείου (public land registry): Προτείνεται η δημιουργία υποθηκοφυλακείου-βάσης δεδομένων ακινήτων, ανοικτό σε μάνατζερ και στελέχη της αγοράς ακίνητης περιουσίας. Δεν συνιστά Κτηματολόγιο, αλλά ενδελεχή βάση πληροφοριών για τοπογραφικές, νομικές, οικονομικές κ.ά. πληροφορίες που αφορούν τα ακίνητα και τη θέση τους στην επικράτεια.

Νόμισμα των αποκρατικοποιήσεων τα Ελληνικά Ομόλογα: Πρόκειται για τη γνωστή πρόταση την οποία και διατύπωσε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. Οι επιλεγμένοι επενδυτές στα δημόσια περιουσιακά στοιχεία, πληρώνουν σε μετρητά ή/και σε ελληνικά ομόλογα. Ετσι θα κλείσει και η μεγάλη διαφορά μεταξύ ονομαστικής και τρέχουσας τιμής των ελληνικών ομολόγων στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή