Εξετάζεται επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εφάπαξ που δόθηκαν αδικαιολόγητα

Εξετάζεται επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εφάπαξ που δόθηκαν αδικαιολόγητα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθώρα σεναρίων επεξεργάζονται από κοινού η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα εκείνα που θα οδηγήσουν σε περικοπές ύψους 5 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά συντάξεις και παροχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 35-40 διαφορετικές εναλλακτικές προσεγγίσεις μέτρων και ισοδύναμων στο θέμα, απόλυτα κοστολογημένων, με την αξία τους να υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ.

Τα επικρατέστερα από αυτά θα παρουσιαστούν στους πολιτικούς αρχηγούς μέσα στο επόμενο διάστημα, με σκοπό να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Μεταξύ των μέτρων που φέρονται να έχουν «κλειδώσει» συγκαταλέγονται η επιβολή πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις, η μείωση ή ακόμη και η κατάργηση των συντάξεων για τις άγαμες θυγατέρες αλλά και των κοινωνικών επιδομάτων, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε πάντως σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής μέρους του εφάπαξ, μέσω ειδικής εισφοράς στις συντάξεις, σε περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν σημαντικά υψηλότερη παροχή από τις εισφορές που έχουν καταβάλει. «Πρότυπο» θα αποτελέσει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου συζητείται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στη σύνταξη από 1% έως 2% σε όσους έχουν ήδη πάρει το βοήθημα, ενώ η ρύθμιση αυτή αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους φορείς πρόνοιας. Να σημειωθεί ότι συνολικά 23 ταμεία χορηγούν έως και 83% υψηλότερο εφάπαξ συγκριτικά με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση στις κύριες συντάξεις από 700 ευρώ, δύσκολα θα προκριθεί πρόταση για μειώσεις μεγαλύτερες του 1%, δεδομένων των ιδιαίτερων πολιτικών πιέσεων κυρίως από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και το σενάριο μείωσης των παροχών του ΟΓΑ αποκλείεται, καθώς ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται διατεθειμένος να διαφυλάξει τις συντάξεις των αγροτών. Αντίθετα, στις υψηλές συντάξεις, οι μειώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 15%, ενώ δεδομένη μάλλον θα πρέπει να θεωρείται η περικοπή άνω του 35% της δεύτερης σύνταξης. Στα βασικά σενάρια της κυβέρνησης βρίσκεται επίσης η μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,6%, με την εφαρμογή της να δρομολογείται μέσα στο τρέχον έτος, αλλά και η αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία εργαζομένων. Τέλος, μετά τις ενστάσεις των πολιτικών αρχηγών για την επιμήκυνση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο στο 66ο ή και 67ο έτος ηλικίας, το υπουργείο Εργασίας θα προτείνει τη σταδιακή αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης μέσω της συγκέντρωσης συνολικά 6.000 ενσήμων, από 4.500 που ισχύει σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή