Βαθιά ύφεση στο 7% φέτος μετά τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου

Βαθιά ύφεση στο 7% φέτος μετά τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα του 7% «δείχνουν» τα νέα στοιχεία ότι θα κινηθεί η ύφεση το 2012. Χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,2%. Σε ποσοστιαία βάση σημειώθηκε αποκλιμάκωση, καθώς πέρυσι στο δεύτερο τρίμηνο η ύφεση ήταν στο 7,3% και φέτος στο πρώτο τρίμηνο ήταν 6,5%. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 43,6 δισ. ευρώ και πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 8 ετών για το δεύτερο τρίμηνο έτους.

Μάλιστα, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008 (το πρώτο έτος της ύφεσης), η πτώση του ΑΕΠ άγγιξε το 17,4%. Δηλαδή, μέσα σε πέντε χρόνια το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,2 δισ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να αναμένει έντονα πτωτική τάση και στο υπόλοιπο του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις για την ύφεση στο σύνολο του 2012 είναι ότι θα ανέλθει στο 6,8-6,9%.

Αίσθηση, πάντως, προκαλούν χθεσινά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο. Οι γερμανικοί Financial Times (FTD) ανέφεραν πως «για την Ελλάδα αυτοί οι αριθμοί είναι ένα μικρό φως στο τούνελ», καθώς σημειώνουν ότι το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 7,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, κατά 6,5% στο πρώτο του 2012 και στο δεύτερο κατά 6,2%. Επίσης, το Der Spiegel επισήμανε χθες πως είναι «ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Πάντως, στο πρώτο εξάμηνο η οικονομική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει κατά 6,35%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη χειρότερη πρόβλεψη για το σύνολο του έτους, δείχνει ότι τόσο το τρέχον τρίμηνο (Ιουλίου – Σεπτεμβρίου), όσο και το τελευταίο του 2012 θα είναι ελαφρώς χειρότερα από τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.

Η διπλή εκλογική διαδικασία που έφερε σειρά καθυστερήσεων κυρίως στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα μέτρα λιτότητας που αφαιρούν σημαντικούς πόρους από την πραγματική οικονομία και ιδίως την κατανάλωση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επιδείνωση της ύφεσης. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή τόσο στο οικονομικό επιτελείο, όσο και στην τρόικα που πλέον στα σενάρια που καταρτίζουν για την πορεία του ΑΕΠ φέτος και του χρόνου έχουν ενσωματώσει νέες -χειρότερες- προβλέψεις.

Η επιδείνωση της ύφεσης (σε σχέση με την πρόβλεψη για 4,5% το 2012) έχει διπλή επίπτωση. Πρώτον, λειτουργεί επιβαρυντικά για τα έσοδα, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε χθες πως το ταμειακό έλλειμμα έχει μειωθεί στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012 στα 7,1 δισ. ευρώ από 15 δισ. ευρώ πέρυσι στο ίδιο διάστημα. Πάντως, τα έσοδα συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντικές υστερήσεις.

Δεύτερον, ενδέχεται να οδηγήσει την τρόικα στο να ζητήσει επιπλέον μέτρα για το 2013, καθώς προβλεπόταν μηδενική ανάπτυξη για του χρόνου και τώρα προβλέπεται ύφεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της κρίσης έχει καταγραφεί μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Το 2008 -που ήταν το πρώτο έτος ύφεσης- το ΑΕΠ είχε ανέλθει στο δεύτερο τρίμηνο στα 52,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το καλύτερο δεύτερο τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας από το 2005 και μετά.

Εκτοτε, ξεκίνησε η πτωτική πορεία της ελληνικής οικονομίας, με αποκορύφωμα το φετινό δεύτερο τρίμηνο. Στο διάστημα των πέντε αυτών χρόνων «χάθηκαν» από την ελληνική οικονομία 9,2 δισ. ευρώ, ενώ μόνο μέσα σε ένα χρόνο (μεταξύ του δευτέρου τριμήνου 2012 και του 2011) η απώλεια ήταν 2,9 δισ. ευρώ.

Το χειρότερο όλων, είναι ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να δηλώσει με βεβαιότητα το πότε θα σταματήσει η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. Αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πλέον ότι ο «πάτος» θα βρεθεί το 2015. Πρόβλεψη, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς ήδη η πραγματική οικονομία πλήττεται εντόνως.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της ανεργίας αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Εργασίας, κ. Ι. Βρούτσης. Σε μία προσπάθεια να δώσει απάντηση στην ολοένα και διευρυνόμενη ανεργία, το υπουργείο έχει εκπονήσει σχέδιο για την τόνωση της αγοράς εργασίας. Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος, πρόκειται για μία δέσμη επιθετικών πρωτοβουλιών για την ανάσχεση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων. Τα μέτρα αυτά, αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά και σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της ύφεσης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η δέσμη των παρεμβάσεων να ανακοινωθεί και μετά τις 15 Αυγούστου. Η κίνηση αυτή έρχεται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς τον Μάιο οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1,147 εκατ. Μάλιστα, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι νέοι μεταξύ 15 και 24 ετών, αφού πάνω από ένας στους δύο που βρίσκεται σε αυτή την ηλικία, δεν βρίσκει εργασία. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή